Това е елемент на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна

...
Това е елемент на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна
Коментари Харесай

Божилов: Решението на САЩ за F-16 не задължава, но и не дава правомощия по отношение на България

" Това е детайл на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна на Конгреса. Не се разисква още безусловно нищо. Това решение не задължава, само че и не дава пълномощия във връзка с България. “ Това сподели заместник-министърът на защитата Йордан Божилов пред публицисти във връзка информация от Държавния департамент на Съединени американски щати, че е уведомил американския Конгрес за желанието си да продаде изтребители F-16 на България, представен от Българска телеграфна агенция.

Вчера организация Ройтерс, която цитира американското министерство на защитата, заяви, че Държавният департамент е одобрил евентуалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и обвързвано с тях съоръжение за общо 1,673 милиарда $, като това включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 мотора и друго прилежащо съоръжение. Франс прес съобщи в понеделник, че американското държавно управление е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България, " с цел да укрепи сигурността " на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна.

Божилов отговори позитивно на въпрос предстоят ли към момента разисквания за това дали и какви самолети ще закупи България. Той напомни, че запитването за закупуване на изтребители F-16 от нашата страна е било направено още предходната година.

Заместник-министърът на защитата Йордан Божилов участва на деня за високопоставени посетители и медии на интернационалното компютърно подпомагано командно-щабно обучение Viking 22, което се организира във Военната академия „ Г. С. Раковски “ в София.

„ Изключително съм удовлетворен от това, което видях. Учението отработва обстановки близки до действителността, а точно сложни спешни обстановки “, сподели Божилов. Той уточни, че рецесията в Украйна съставлява освен военна рецесия, само че тя поражда и рецесии от най-различен темперамент, в това число свързани с бежанци и стопанската система. Заместник-министърът означи, че в учението вземат участие и цивилни представители и военни лица, което подтиква действителна обстановка за взимане на решения.

Учението се провежда и спонсорира главно от Швеция и шведските въоръжени сили. То е планувано през 2019 година и няма отношение към сегашната рецесия в Украйна. Отработва се взаимоотношение на цивилни и военни специалисти. България към този момент е била хазаин на такива учения, разяснява заместник-министърът на защитата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР