Това е едно от предложенията в становището на Камарата до

...
Това е едно от предложенията в становището на Камарата до
Коментари Харесай

Курсове за майките без образование до 45-годишна възраст предлагат от БСК

Това е едно от предложенията в мнението на Камарата до ръководителя на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов.

Становището е ориентирано и към вицепремиера по демографската политика Марияна Николова и до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков . То е по план за промени в Закона за общественото подкрепяне, импортиран от депутата от Оперативна програма Искрен Веселинов и група народни представители.

БСК поддържа нуждата от основни промени в изискванията за приемане на обществени помощи и обвързването им с присъединяване в разнообразни форми на ограмотяване, придобиване на начално и главно обучение, и професионална подготовка, се споделя на Камерата.

Същевременно от БСК оферират от обвързването на месечни обществени помощи с полагане на общественополезен труд и курсове за образование да отпаднат дамите в майчинство, които нямат статут на трайно безработни лица, само че за които са оценени съответни просветителни и квалификационни потребности.

Мотивът на Камарата е, че съгласно проучвания на Международната организация на труда (МОТ) обществените разноски за обучение на майките, изключително на тези с така наречен ранни раждания, са вложения с най-висока обществена и икономическа социална възвращаемост.

В същото време от БСК акцентират, че би трябвало да бъдат обезпечени и нужните бюджетни и човешки запаси за дневната грижа за отглежданите деца по време на присъединяване на техните майки в просветителни и квалификационни курсове. Те би трябвало да са в центрове или "други подобаващи здания, обезпечени от общините ".

Повишаването на образованието и квалификацията на майките с така наречен ранни раждания ще спомогне също за ограничение на мащабите на разширяващата се неграмотности липса на професионална подготовка измежду определни групи жители, уверени са от БСК. Те чакат да падне и броя на стопански неактивните и безработни лица. Очаква се кръгът на обхванатите лица да надвиши единствено записаните в бюрата по труда трайно безработни лица.

От Камарата желаят с нова алинея да има разграничаване сред наличието на посочената "ежегодна оценка ", която съдържа установените потребности на целевите групи, и "плана за деяние " по смисъла на член 19 от Закона за поощряване на заетостта. В закона се съдържат цели и задания за съответното лице.

Становището е подписано от изпълнителния ръководител на БСК Радосвет Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР