Това е едно от най-тъмните табута в Полша: свещениците-педофили. Нов

...
Това е едно от най-тъмните табута в Полша: свещениците-педофили. Нов
Коментари Харесай

Нов педофилски скандал тресе Полша

Това е едно от най-тъмните табута в Полша: свещениците-педофили. Нов документален филм, разкриващ следващия сходен случай, раздруса католическа Полша и ускорява натиска върху църквата и държавното управление.

Документалният филм “Игра на криеница” споделя за един духовник в градчето Плешев в Полша, който години наред насилва деца, както и за останалите духовници, които го прикриват. Авторите Марек и Томаш Секиелски разрушиха едно от най-сериозните табута в Полша – тематиката за педофилията в църквата.
Сега те показват ориста на братята Якуб и Бартек, чийто татко през 90-те години е органист в църквата в Плешев. Енорийският духовник Аркадиуш е обичан от младежите и е чест посетител в дома им. Когато обаче родителите не гледат, той гали и целува синовете. Бартек и Якуб са ужасени, само че дълго не споделят това с никого.
20 години по-късно те събират смелостта да погледнат своя принудител в очите. “Как мислите се усеща едно дете, когато е целувано с език зад затворени порти?”, пита Бартек свещеника. Разговорът е сниман със скрита камера. “Спомням си, че Ви допирах на интимни места и усещах ерекцията Ви, както и че вие ме докосвахте и по-късно ми подарявахте подаръци”, продължава той. Пасторът не разяснява изказванията на момчето, само че споделя, че се усеща “виновен пред Бога” и се моли всеки ден.

Епархията се пробва да хвърли виновността върху жертвите

Създателите на кино лентата намират десетки жертви на свещеника в Плешев. Когато родителите на една от тях повдигат пред него тематиката през 2016 година, той декларира, че била “вина на дявола, който унищожава всичко свято в човека”. Свещеникът споделил още, че епископът знаел всичко.
Когато свещеник Едуард Янак схваща за диалога, той неотложно освобождава свещеник Аркадуиш. Официалният предлог са здравословни аргументи. Църковният съд не стартира следствие. Четири години по-късно, след премиерата на “Играта на криеница”, виновността за премълчаването се трансферира върху жертвите. В изказване на епархията Калиш, към която принадлежи град Плешев, се споделя, че те е трябвало да осведомят за злоупотребите, с цел да бъде сезиран и Ватиканът. Епископ Едуард Янак по този начин и не се извинява.
След премиерата на кино лентата натискът в обществото и вътре в църквата нараства. На 23 май е ръкоположен нов свещеник, който, съгласно медийни изявления, също години наред е прикривал злоупотреби. Пред млади свещеници той споделя, че греховете на духовниците го нараняват, само че в избрани обстановки мълчанието е неотложно. Журналисти не са позволени по време на ръкополагането.

Поляците желаят санкции

Примасът на Полша Войчех Поляк изиска следствие на случая от Ватикана още след излизането на първия филм на братя Секиелски “Само не казвай никому”, само че злоупотребите към момента са обгърнати в мъгла. Според медийни изявления, става въпрос за 400 случая от 1990 година насам. Нито имената на виновните свещеници са ясни, нито има информация за случаите, разследвани от църковния и всемирски съд.
Последните изследвания сочат, че над 70% от поляците упорстват за по-сериозни санкции за педофилите в църквата. За повече бистрота зоват и гласове от самата черква.
Документалният филм на братя Секиелски е гледан над 6,5 милиона пъти в YouTube. Дебатът, който той предизвика, накара институциите да се задействат. Полската прокуратура съобщи, че от есента на 2019 година духовник Аркадиуш е следствен. А ръководещата партия “Право и справедливост” се разгласи за основаване на парламентарна анкетна комисия – освен за педофилията в църквата, а и за всички прояви на педофилия в обществото. Според опозиционни депутати, по този метод злоупотребите на свещениците ще се трансфорат в периферна тематика.

Стотици полово насилвани деца

Преди 1 година полската Епископална конференция за първи път оповести данни за половите похищения в църквата. От документа излиза наяве, че от 1990 година насам общо 328 свещеници са уличени в полов тормоз над деца, а жертвите са общо 625 деца.
Около 1/4 от забърканите свещеници бяха уволнени, само че като цяло църквата прибегна до по-леки санкции, като да вземем за пример възбраната тези свещеници да работят с деца. А една част от провинилите се свещенослужители бяха преместени в други градове. Самата черква оправда 10 % от случаите, а други 44 на 100 стигнаха до цивилен съдилища, където 85 свещеници бяха наказани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР