Това е една стъпка – може би не най-умната, но

...
Това е една стъпка – може би не най-умната, но
Коментари Харесай

Ненков: Общественият разход за лекарства е огромен

Това е една стъпка – може би не най-умната, само че публичният разход за лекарства е голям. Системата, която управлява кой медикамент служи добре и кой не, не работи. Това е вярно решение и аз го адмирирам – не е правилно, че ще останат необгрижени пациенти. Това съобщи доктор Мирослав Ненков , някогашен длъжностен здравен министър и зам.-здравен министър при предходния министър на опазването на здравето проф. Николай Петров.

По думите му, единствено 3 от 50 медикамента са от тип, при който няма опция. Всички останали са компилация, която има заместители. Плащаме ние като данъкоплатци за нещо, което не е несъмнено по какъв начин работи, твърди Ненков. Нали не си мислим, че като дойдат сутринта на работа, шефовете на НЗОК мислят кого да убият? Това, че ще има умрели по улицата пациенти , изрично не е правилно. Не може да бъдат лимитирани парите за фармацевтичния бизнес и да няма писъци, посочи Ненков пред Нова телевизия.

Според специалиста, на всички места по света фармацевтичният бизнес пробва да мами и да показва като новаторски лекарства медикаменти, които са композиция от към този момент съществуващи препарати. Нека си върви в аптеката, само че да се заплаща, а не НЗОК да го покрива, е тезата на доктор Ненков.
Въпросът е по какъв начин знаем ние какво е дейно. Тази оценка се дава от Комисията по здравни технологии, уточни Ненков. Трябва да се стартира отнякъде, там има доста какво да се оправя, все някой ще пострада, добави лекарят. Той е уверен, че няма зона в опазването на здравето, която да не е сензитивна и която да не бъде " яхната " от политици, употребявайки я за свои, теснополитически ползи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР