Това е една съвременна притча за работата и мотивацията, която

...
Това е една съвременна притча за работата и мотивацията, която
Коментари Харесай

Притча за мравката и мотивацията

Това е една модерна алегория за работата и мотивацията, която отразява действителността:

Всеки ден, дребната Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Произвеждаше и беше удовлетворена. Шефът – Лъвът – обаче се учудил, че мравката работи без контрол. " Ако тя създава толкоз без контрол, не би ли могла да създава повече, в случай че е под нечий контрол "? – замислил се той.

Така той нае една Хлебарка, която имаше огромен опит като надзирател и изготвяше чудесни отчети. Първото решение на Хлебарката бе да вкара надзор на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, с цел да ѝ оказва помощ с правенето на отчетите и тя нае един Паяк, който с изключение на с архивите, се занимаваше и с надзор на телефонните диалози.

Лъвът бе удивен от отчетите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и разбор на трендовете, с цел да ги показа на срещи, особено проведени за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да управлява отдел информатика. Мравката, до неотдавна продуктивна и радостна, бе обезверена от толкоз хартии и срещи, които отнемаха цялото време!

Лъвът стигна до умозаключение, че е пристигнал моментът да се сътвори служба отговорник за бранша, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът, също имаше потребност от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), с цел да му оказва помощ да приготвя стратегическия проект за усъвършенстване на работата и да управлява бюджета за бранша, където работи Мравката, която на този стадий към този момент не се забавляваше и с всеки минал ден се ядосваше от ден на ден.

По същото време Щурецът убеди Лъва за безспорната нужда от изследване на средата. След като изследва работната натовареност, Лъвът видя, че секторът на Мравката не произвеждаше към този момент колкото преди. Той нае един Бухал – прочут съветник – да реализира одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи голям отчет, в няколко тома, със заключението: " Има доста личен състав в това дружество. "

Познайте първо кого уволни Лъвът? Мравката, естествено, тъй като тя " демонстрира липса на мотивация и конфликтно държание ".

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР