Това е една история за липсата на перспектива у нас.

...
Това е една история за липсата на перспектива у нас.
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Цветя в калта

Това е една история за неналичието на вероятност у нас. За търсенето на по-добър живот против рабски труд в калните поляни, в плантациите от нарциси във Англия.

Десетки българи стават на разсъмване всеки ден, с цел да берат цветя в нивите към Бостън, Източна Англия.

Пътуват цялостен час до полето. Посрещат ги вятър и температури към нулата. Повечето от гурбетчиите за първи път ще берат нарциси като Румяна Трендафилова, някогашен кондуктор в градския превоз на Пловдив.

„ Кал, студено. Работа! Трябва да се оцелява. Условията са мизерни, само че без език по този начин е в Англия.

Всички са пристигнали след 1 февруари – с началото на сезона на нарцисите в Англия и всички се надяват на едно – да изкарат пари.

„ Тия пари отиват, подкрепям 6 гърла в България”, споделя Юлиан Филипов.

Завръщането вкъщи ще е най-рано за Великден. Маринела ще би трябвало да чака до тогава, с цел да види 4-годишното момиченце.

Стои приведена с часове единствено с една цел – нов дом в България.

„ Тук мога да й разреша по-добър живот, от нищо да не я отнемам. Вярно изискванията не са положителни, само че работа е все пак”, споделя Маринела Георгиева.

Цветята са 10 във връзка, подравняват се и се поставят в реда и по този начин до края. На ден се навеждат към цветята в калта най-малко 1000 пъти, даже повече.

Срещу това получават най-ниското заплащане в Англия – 7, 50 на час или 60 паунда дневно. За да изкарат повече пари би трябвало да работят изключително. Така сумата в края на седмицата може да доближи и до 500 паунда.

„ На седмица мога да взема 600 лв., а в България взимаш минималната 400-500 лева”, добави Маринела Георгиева.

Според Богомил Янков там се изкарват положителни пари.

Работодателят споделя, че изискванията дават отговор на разпоредбите във Англия.

„ При нас няма употреба. Хората работят по отношение на сигурността на труда, имат нужното защитно облекло, което е доста значимо. Имат почивки, които са съобразени със законодателството, изяснява Валери Тодоров, действен управител в „ ЕВО Сървисис”.

Други 14 наши сънародници обаче се оказват подведени, когато идват в Бостън . Нина Величкова е една от тях. Тръгва с вяра за добра работа. На място схваща, че даже няма заслон и едвам съумява да се върне назад в България.

Заминала за Англия, с цел да помогне на фамилията на бременната си щерка.

„ Не единствено излъгана. Унижена! Отидох с почтен труд да си изкарам прехраната, а се озовах на улицата като слаба, лека жена”, споделя Нина.

Вместо да завоюва, към този момент дължи 1000 лв..

Заедно с Нина са се подвели и Стефка и Божидар. Всички се доверили на жена, която дала обещание да ги уреди на работа в Англия.

„ Първите дни там бяха кошмарни. Мислех, че това се случва единствено на филм, само че уви”, описа Стефка Парова.

„ Това ще остане контузия в живота ни, че ни се случи, ще го помним цялостен живот. Ние за пръв път излязохме от България”, добави Божидар Ковачев.

Искали да ремонтират дома си. И отсега нататък ще им се наложи да живеят в дребната стая.

„ Този случай не е прочут на мен, той няма по какъв начин да е обвързван с активността на нашата организация, защото всички, които желаят да се свържат с нас, го вършат непосредствено през нашия офис, уеб страница или посочени телефони”, съобщи Валери Тодоров.

В Бостън, Англия, служащите спят в каравани по петима. Част от тях се оплакват, че вечер токът им стопира. Няма и топла вода.

От компанията настояват друго.

„ Няма режим на тока, живеем в 21 век. Всяка каравана е оборудвана със лична баня, тоалетна, кухненска част. Условията в караваните са безусловно нормални”, безапелационен е Валери Тодоров.

„ Там няма вероятност, единствено можеш да потъваш в бедност. Тук на равнищата си като плебей, само че заплащането е по-добре и де факто животът ти е по-добър”, счита Адриан Крумов.

За изискванията на робския труд в Англия се заприказва преди седмица след акция на полицията във фермата за нарциси „ Босахан” в Корнуол. Според управляващите 200 имигранти от Румъния и Литва са третирани като " бели плебеи ".

Отиваме в уличената плантация на 450 километра от Лондон. Работниците са по полето и в неделя.

Илие Марчел от Румъния е измежду най-сръчните.

„ За ден като днешния ще взема 100 паунда, само че зависи от това, какъв брой бързо бера цветята. Ако изпълня повече щайги, ще ми платят и от горната страна. Всичко зависи и от времето, през днешния ден то е доста хубаво, тъй като не вали”, сподели Илие Марчел.

Предупреждават берачите да не приказват с екипа ни.

--> Работниците остават на полето повече от девет часа дневно, тъй като, в случай че не изпълнят нормата си от 10 щайги с нарциси, няма да получат отплата.

„ Тази работа е значима за мен. Мечтая някой ден да стана като Доналд Тръмп. Опитайте се да ме разберете, в случай че сте на мое място и нямате опция, кое е по-добре, да останете в родината си и крадете или да работите на полето”, пита Илие Марчел.

„ Перфектно е! Доволен съм, че работя на това място. Истината е, че можеш да се преместиш и в друга плантация, в случай че не ти харесват. Няма робство”, споделя Романтас.

Управителят на „ Босахан “ отхвърли да беседва с екипа ни.

На 100 километра разстояние наоколо до Бодмин, български берачи на нарциси са настанени в бунгала в „ Майкълстоу “.

Йордан Райков от Горна Оряховица е тук от месец. Показва ни мястото където спи – дребна стая с плесен.

За да се възпламени лампата се пускат няколко паунда в машина, която е обвързвана с електромера.

В началото давали за бунгалата по 45 паунда на седмица, няколко дни по-късно изненадващо наемът се вдигнал.

– Колко изкарвате на седмица?

– За едната седмица 170 паунда, за другата 200 паунда, оттова като платиш 36 паунда пътни, с цел да ни извозват до полето.Какво остава? Нищо, споделя Кондьо Николов.

„ Как няма да съм отчаян, аз съм пристигнал да работя, да изкарам някакви пари, да изхраня фамилията си в България и да остане някаква сума за мене, обаче няма. В момента единствено сме разделени”, добави Кондьо Николов.

И тук имат норматив от най-малко 10 щайги с набрани нарциси дневно.

Йордан Райков, който е и икономист по обучение, е избрал да пристигна тук с вярата да завоюва бързи пари с цел да почне личен бизнес у нас.

Докато вършим това изявление от управата на комплека, ни гонят. Забраняват ни да приказваме с нашите сънародници, тъй като съгласно тях, те са удовлетворени.

Работата на българите в „ Майкълстоу “ е уредена от компания „ Омега”. На адреса в Нова Загора не откриваме никого, а в това време тече процедура по лишаване на лиценза на организацията.

В полетата на Англия не срещнахме нито един англичанин, който да събира цветя в калта. Надали даже брекзит би трансформирал това.

За да не попадате в сходен капан, до момента в който търсите метод да спечелите повече, е добре да знаете кой ви изпраща в чужбина, да сключите контракт, който да можете да прочетете. И не на последно място, с цел да не се окажете заседнал в калта от нарцисите, да имате пари за противоположния път.

Въпреки всичко, което видяхте, наши сънародници ще дойдат тук още на следващия ден, тъй като сякаш опция няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР