Това е една история за фалшивите тонове в оркестъра на

...
Това е една история за фалшивите тонове в оркестъра на
Коментари Харесай

Концерт за указ и оркестър

Това е една история за подправените тонове в оркестъра на самоопределилите се като " почтени държавници ", скрити под лампазите на лицемерието. 
 Втори неуспех с оставките - Александър Манолев се отхвърля от поста министър на превоза
В сряда и четвъртък властта - изпълнителна, законодателна заедно с президентската институция, докато взимаха значимите си управнически решения, взеха, че се позабавляваха със серия от интриги, с които задоволиха и потребностите на зажаднелия за риалити формати електорат. И като се развъртяха едни оставки, едни укази, едни подливания на вода, конспирации за клатенето на ста(л)билноста, отдръпване на кандидат-министър...

На фона на тази центрофуга от интриги, на бекстейджа, за следващ път е протекло едно " театро ", в което властта е демонстрирала тихото си фамилно общуване и домакински уют - годишнина от основаването на вековната работа НСО.

Целият ден във връзка 139-та годишнина от основаване на Националната работа за защита е минал под фанфарите на празника. И безусловно показателно за природата на този " апендикс " за националната сигурност - празненството е отбелязано в компанията на политици, които споделят петзвездните услуги на наследника на Управление безопасност и охрана (Пето управление н. 

От обява в уеб страницата на НСО разбираме, че на 12 септември в резиденция " Бояна " се е провела гала, на която президентът Румен Радев , в наличието на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева , е обсипал с думи на признателност тези, които го пазят от любовта на електората. Същото е направила и Караянчева, същото, само че с писмо, е направил и министър председателят Бойко Борисов , който пък единствен се употребява от екстрата да кара автомобил на НСО.

Да повторим датата на банкета - 12 септември. Това е денят, в който държавното управление взе решение да предложи на президента да освободи с декрет основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов . Указ, трансформирал се в основната цигулка на оркестъра от политици, които сполучливо съумяха заглушат приемането на противоречивите промени в административнопроцесуалния кодекс и настояванията за чуване по аферата " Къщата в Барселона ". В разгара на която, между другото, инцидентно или не, тихомълком си отпътува и шефът на разузнаването.

Съучастниците в абсурда за това защо е трябвало или не да има подписан президентски указ и саботира ли някой властта, в действителност неведнъж са показвали  съглашателство , което не са пропуснали да показват и на 12 септември. 

От богатия снимков материал, с който от НСО илюстрират празника си (между другото службата е основана от Александър Батенберг, с цел да служи като негова персонална защита и за присъединяване в публични тържества, на които той присъства; през днешния ден тя е работа на половината висши държавници, такава в каквато я трансформира преди време Вълко Червенков), разбираме че в действителност президентът евентуално е имал задоволително свободно време да приготви пътуването си в Рига, речта си във връзка празника на НСО, както и да отдели няколко минути, с цел да подпише указа за Младен Маринов. Така както е уверил, че ще стори и пред ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, по нейните лични думи.

Макар че тя изясни, че му е " звъняла ", а в действителност двамата са били на коктейл същия ден вечерта. Но нали е било празник, тематиката за указа - показан за пред електората като важна частица в също толкоз значимото държавническо решение за промяна на министри, единствено би помрачила ведрото въодушевление. Затова и отговора на въпроса за указа, отрезнялата от почерпката предната вечер госпожа Янчева, е научила минути преди плануваното гласоподаване на оставките. 

От информацията, предоставена ни общително от НСО, се допираме и до най-ценните моменти от речта на президента.  " В днешния спорен свят, голямата динамичност, многовекторност, иновативност на заканите покачват непрестанно условията към чиновниците ", се показва в него, като несъмнено участват и дежурните слова за " професионализма " и " високия стандарт " в работата на службата.

По закон службата е подчинена на президента. Но единствено официално, тъй като той няма никакви пълномощия над нея. Но нека да напомним един факт - кандидатурата на новия шеф на НСО ген. Данчо Дяков , беше уговорена сред министър председател и президент. Дяков беше консултант на Радев и министър-председателят очевидно нямаше нищо срещу да " хариже " управлението на службата на президента. И то, откакто един път някогашният боен авиатор се оплака, че той няма пълномощия над НО. Днес разбираме, че президентът е по-уверен, защото очаквал „ управлението на службата да продължи поетия курс за изчистване на командната верига " и освобождение на службата от " несвойствени " действия. 

Тук картбланшът от " Дондуков " 1 е трансфериран на " Дондуков " 2 и това е явно. Ами в случай че сходно съглашателство е имало и по указа за Младен Маринов? Защото, дано помислим, какво щеше да се случи, в случай че президентът беше освободил Маринов, парламентът беше дал своя вот оставката на старите министри и назначението на новите и в ранния следобяд на четвъртък да разберем, че новият министър на превоза се отдръпва? Всъщност дали президентът не направи услуга на държавното управление?

Не на вятъра нагоре беше упоменат и различен шеф на работа - Драгомир Димитров, който тихомълком напусна Държавна организация " Разузнаване " в разгара на случая с къщата в Барселона, още веднъж с общителното подпомагане на един президентски декрет. 

Но да се върнем на празника: ведрината, с която ни полива галерията от фотоси от Бояна и разказите за „ хора почтени, дисциплинирани, подготвени на всичко, с цел да защитят държавността и да повдигнат престижа на службата “ (по думите на Караянчева) и " за всеотдайността, с която работите за укрепването и поддържането на националната сигурност " (по думите на Борисов) единствено онагледяват " маршируването " в такт на героите в тази история.

Снимките от празненството илюстрират и друго. Виждаме да вземем за пример, по какъв начин началникът на НСО награждава дългогодишния чиновник Георги Райков. Това е индивидът, който на времето " избави " Ахмед Доган от псевдо атентат. Райков беше уволнен от тогавашния началник на службата и някогашен гард на Бойко Борисов Тодор Коджейков, а след това възобновен на работа от съда. Но това е единствено щрих. 



До момента обаче мълчанието на президента по тематиката за НСО е оглушителна. Не знаем да вземем за пример мнението му като някогашен боен по какъв начин прави оценка съществуването на една паравоенна конструкция, каквато е НСО, която не е нито под шапката на Министерството на защитата, официално е подчинена на президента, а се подхранва с запас от премиера. Очевидно за " Дондуков " 2 подобен проблем не съществува. Което още веднъж е равно на съглашателство с приетия във втория мандат на Борисов Закон за НСО. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР