Това е една история, чиито корени могат да се открият

...
Това е една история, чиито корени могат да се открият
Коментари Харесай

Спортни хроники: Спасителят на Барселона, който бе погребан като бедняк

Това е една история, чиито корени могат да се открият в Дъблин, Севиля и Блит, развила се преди век. Тя се върти към някогашен капитан на Манчестър Юнайтед, който след това работи като треньор в Испания. Там донася първата и единствена до момента купа от Ла Лига на Бетис, като се трансформира и в избавител за Барселона.

В негова чест локални момчета и девойки от Блит – град в Северозападна Англия, основават почитател клуба „ Блит Бетис Пеня “, в който се сплотяват към любовта си към испанския клуб. А тя ги води доста по-далеч от столовете и пейките пред огромните тв приемници в кръчмата.

Подкрепата им отдалече не се показва единствено в чиста фенщина. Членовете на почитател клуба подемат и самодейност, с която оказват помощ на Бетис да си спомни за най-успешния треньор в клубната история, който в днешни дни постоянно е забравян.

 PADDY OCONNELL

Патрик О’Конъл

Когато членовете на „ Блит Бетис Пеня “ научават историята на Патрик О’Конъл и обстоятелството, че тогавашният експерт е заровен в неугледно гробище за сиромаси в Лондон, започват самодейност за набиране на средства за построяването на надгробна плоча, която да носи паметта му, и по този метод да отдадат заслужена респект.

Кампанията получава поддръжка от имена като Йохан Кройф, Оливер Кан, Мартин О’Нийл, Франц Бекенбауер и Луиш Фиго. Освен облагородяването на гроба на О’Конъл, групата прави и още един превъзходен жест – подаряват бюст с лика на именития ирландец на Бетис, а севилци го одобряват публично пред 37 хиляди фенове на своя стадион „ Бенито Валамарин “.

„ Не можехме да повярваме, никой не знаеше къде е той от повече от 30 години – споделя секретарят на „ Блит Бетис Пеня “ Саймън Нийдхам пред BBC.

Легендарният ирландец е роден в Дъблин, като води освен Бетис, само че и едноименния клуб от Севиля, като е бил и от двете страни на огромното градско дерби на Андалусия. Но е запомнен с по-добро от „ зелено-белите “.

Забележителната му история е увековечена и в лентата „ Дон Патрисио “, която също е дело на момчетата от „ Блит Бетис Пеня “.

Като футболист на Юнайтед, О’Конъл взима присъединяване в помнения като абсурден и до през днешния ден мач против Ливърпул на „ Анфийлд “ през 1915-а, извоюван от „ алените дяволи “ с 2:0. След него двата тима се разминават на косъм с изхвърляне от елита, само че цели седем състезатели са осъдени да не играят футбол до живот поради черно тото.

О’Конъл не е измежду тях, макар че пропуща дузпа в дуела. След началото на Първата международна война кариерата потегля надолу, като най-после играе за тимове като Шефилд Уензди и Хъл Сити.

Окачва бутонките дефинитивно преди 100 години като играещ треньор на Ашингтън – в близост на север от Блит, където прави първите си стъпки като футболист, а през днешния ден, един век по-късно, има цяла група почитатели, които не престават да си го спомнят.

Впоследствие О’Конъл зарязва фамилията си във Англия и дебаркира в Испания, където поема Расинг Сантандер като старши-треньор. Испанското му премеждие се оказва много по-дълготрайно, в сравнение с самият той си е представял, като в последна сметка извежда Бетис до единствената му и до момента шампионска купа през 1935 година

Ирландецът, който има и шест мача за родината си, е хвален за професионализма и съвършената физическа форма, която поддържа непрекъснато, както и за тактическите си хрумвания след това като треньор, като към тях прибавя и сериозна доза харизма. Неслучайно и скоро идва оферта от Барселона.

Малко откакто Дон Патрисио сменя Севиля за Каталуния, през 1936-а, когато избухва гражданската война, шампионата е прекратено, а президентът Джосеп Суньол е погубен от бойците на Франко.

Барселона продължава да играе футбол, само че на районен принцип, а с цел да бъдат събрани средства в тежката икономическа обстановка О’Конъл повежда отбора на четиримесечно турне из Мексико и Съединени американски щати по покана на каталунци, емигрирали в Северна Америка.

И до през днешния ден О’Конъл е почитан на „ Камп Ноу “ като човек, останал правилен на клуба в едни от най-тежките времена на икономическа рецесия и революция.

По-късно през кариерата си ирландецът води още веднъж Бетис, а по-късно застава отпред и на локалния зложелател Севиля, като го извежда до сребърните медали в Ла Лига през сезон 1942/43.

След края на треньорската си кариера се връща в Лондон, където умира от пневмония през 1959-а на 71-годишна възраст.

„ Патрик О’Конъл беше нищо повече от една забравена персона за света на футбола, само че ние възродихме името му – споделя Нийдхам. – Горди сме, че всичко това стартира от почитател клуба на Блит Спартанс.

Бетис ни оказа помощ доста и бе зад нас на 100 %. Патрик е част и от тяхната история и те го осъзнават, въпреки всичко той им е донесъл най-ценното отличие в историята им. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР