Това е единствената бутилка – треперя, когато я държа в

...
Това е единствената бутилка – треперя, когато я държа в
Коментари Харесай

Учени произведоха водка с вода и ръж от района на Чернобил

„ Това е единствената бутилка – трептя, когато я държа в ръце “, показва професор Джим Смит, деликатно повдигайки бутилката с водка „ Атомик “, оповестява BBC.
Домашният алкохол, изработен от зърно и вода от Чернобилската неразрешена зона, е първият потребителски артикул, който идва от изоставената зона към авариралата нуклеарна централа.
Екип от учени стартира плана по дестилиране на водката като засажда посеви във плантация, ситуирана в неразрешената зона. „ Идеята ни беше да използваме ръжта, с цел да вършим алкохол “, споделят те.
Освен професор Смит, който е от Университета в Портсмут, Англия, екипът е формиран от откриватели, които работят в неразрешената зона от години – изучавайки по какъв начин земята се възвръща с;ед нуклеарния случай през 1986 година.
Надеждите са, посредством продажбата на водката да се помогне на общностите в Украйна, към момента наранени от икономическите последствия от бедствието да се възстановят.
„ Нашата водка е не по радиоактивна от всяка друга водка “, показва професор Смит. „ Водата е дестилирана, а всеки химик ще ви каже, че когато едно нещо се дестилира, то се пречиства от всички замърсявания “.
„ Помолихме нашите сътрудници от Университета в Саутхемптън, които имат чудесна лаборатория за радиоактивен разбор да тестват алкохола, с цел да забележим, дали ще открият нещо. Не откриха радиоактивно замърсяване – водката ни беше чиста “, показва ученият.
Професор Смит, който работи в региона на Чернобил от 90-те години на предишния век е безапелационен – към момента съществуват предубеждения към региона, в който природата постепенно, само че непрекъснато се възвръща и не е опасност за живота на хората. Той твърди, че към момента има „ горещи зони “ с радиоактивно замърсяване, само че като цяло регионът е безвреден. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР