Това е един от най-скъпите градове в света, с най-недостъпния

...
Това е един от най-скъпите градове в света, с най-недостъпния
Коментари Харесай

Контрастите на Хонконг – от $1 млн. за паркомясто до липса на препитание

Това е един от най-скъпите градове в света, с най-недостъпния жилищен пазар на планетата и с места за паркиране, които могат да костват съвсем един милион $ всяко. Затова, когато в понеделник държавното управление на Хонконг увеличи минималната почасова ставка с едвам 32 цента, деятели и служащи от обществената сфера реагираха остро, оповестява CNN.

" Смятаме, че това е недопустимо ", споделя Уонг Шек-хунг, шеф на програмата за Хонконг, Макао и Тайван в благотворителната организация Oxfam. " Това не може да покрие по никакъв метод главните потребности в Хонконг ".

Новата минимална работна заплата към този момент е 40 хонконгски $ (5,1 американски) на час, спрямо предходните 37,5 хонконгски $ (4,78 американски).

По закон минималната работна заплата, открита за първи път през 2011 година, би трябвало да бъде преразглеждана на всеки две години. Но през 2021 година тя е замразена, защото стопанската система на мегаполиса е съществено наранена от пандемията, а управата на града е безапелационна по това време, че нарастването на минималната почасова ставка ще окаже " спомагателен напън върху предприятията " и рискува да докара до съкращения на нископлатени работни места.

Сега Уонг декларира пред CNN, че актуалното нарастване няма да промени съвсем нищо в Хонконг, който непрекъснато се подрежда измежду най-скъпите градове в света. През 2022 година азиатският мегаполис се изравнява с Лос Анджелис на четвърто място в Световния показател на разноските за живот, оповестен от Economist Intelligence Unit (EIU). Ню Йорк, Сингапур и Тел Авив заемат първите три места.

За съпоставяне, в Ню Йорк минималната работна заплата е 15 $ на час, а в Лос Анджелис - 16,78 долара; в Тел Авив тя варира от 8,27 до 8,45 $ според от общия брой отработени часове. Сингапур пък предлага разнообразни минимални ставки според от бранша, които обаче са използвани единствено за жители и непрекъснато пребиваващи.

От Oxfam декларират, че новата минимална почасова ставка в Хонконг към момента е по-ниска от тази, която семейство с двама души би получило по линия на градската стратегия за обществено обезпечаване, което ще демотивира служащите. Организацията се обръща към държавното управление с апел да увеличи минималната ставка най-малко до 45,4 хонконгски $ (5,78 американски) на час, като дефинира новото нарастване като " съвсем нищожно ".

Дружеството на публичните организации в Хонконг (SOCO) също предлага по-високо минимално почасово възнаграждение от най-малко 53,4 хонконгски $ (6,8 американски) на час и декларира, че градът би трябвало да последва други райони и да дефинира минимална заплата сред половината и две трети от междинната.

По данни на Департамента за броене и статистика на Хонконг през предходната година медианното почасово възнаграждение в града е било 77,4 хонконгски $ (9,86 американски).

Икономика в турболенция

През последните години икономическият пейзаж на Хонконг беше разтресен от пандемията и водената от управляващите политика, показва още CNN, като прибавя:

„ Пандемията опустоши хранително-вкусовата индустрия, производството на питиета, хотелиерството и туризма. Междувременно разнообразни профсъюзи, които в продължение на десетилетия са били гласовити бранители на стотици хиляди служащи, бяха разпуснати след въвеждането на огромен Закон за националната сигурност, който се употребява за репресии против политически фигури, публицисти, учители и протестиращи “.

В продължение на доста години хиляди протестиращи излизт по улиците на всеки 1-ви май - Ден на труда и работническата взаимност, с цел да изразят недоволството си или да изискат по-добри условия на труд. Откакто обаче въпросният закон влиза в действие, всеобщите митинги съвсем изчезват.

Пандемията също по този начин е нараснала така и така сериозната разлика в благосъстоянието сред другите обществени групи, като съгласно изследване на Oxfam, оповестено през октомври предходната година, най-богатите семейства печелят 47 пъти повече от най-бедните.

" Доходите на най-бедните са намалели с повече от 20% спрямо приходите им преди експлоадирането на пандемията ", се споделя в изказването на организацията от октомври, като се показват и други проблеми като забележителната безработица измежду живеещите в беднотия.

Нарастващи разноски за живот

Делът на хората, живеещи на минимална работна заплата в действителност в този момент е по-нисък, в сравнение с преди 10 години, споделя Уонг. През 2021 година едвам 2,6 % от чиновниците са получавали по-малко от 40 $ на час спрямо 6,4 % през 2011 година

Но, прибавя тя, разликата сред медианната и минималната заплата се е нараснала, което значи, че разликата в благосъстоянието се е задълбочила. Дори в случай че нарастването на минималната работна заплата значи, че служащите печелят малко повече пари в безусловно изражение, те не могат да споделят икономическия напредък на града със същите темпове като останалите, безапелационна е тя пред CNN.

Това съставлява изключително предизвикателство в изискванията на световна инфлация, която намалява виталния стандарт на хората.

Разходите за храна в Хонконг са се нараснали с повече от 7% от декември 2019 година до декември 2022 година, излиза наяве още от умите на Уонг, която се базира на Индекса на потребителските цени, което значи, че хората, живеещи на минимална работна заплата, " би трябвало да икономисват доста от парите, с цел да си разрешат питателна храна, с която да поддържат здравословен живот, и даже тогава може да не съумяват ".

Според нея разноските за сила също са се нараснали с повече от 11% през същия интервал – наклонност, сходна с тези в доста дуги световни райони. В Съединени американски щати да вземем за пример цените на електрическата енергия са се повишили с 12% за 12 месеца, съгласно данни от 2022 година

" Това е доста тежко задължение за фамилиите с ниски приходи ", безапелационна е в умозаключение Уонг.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР