Това е двойно по-голяма цена спрямо изчислената през 2013 г.Измерване

...
Това е двойно по-голяма цена спрямо изчислената през 2013 г.Измерване
Коментари Харесай

$200 млрд. струва на японците аварията в АЕЦ Фукушима

Това е двойно по-голяма цена по отношение на изчислената през 2013 година

Измерване на радиационни стойности на плодовете в зоната на бедствието (източник: Shaun Burnie / Greenpeace)

Частната АЕЦ Фукушима коства на японския поданик до този миг 200 милиарда $ за премахване на последствията от нуклеарната злополука, оповестиха от екологичната организация Greenpeace.

Изминаха 8 години от нуклеарната повреда в АЕЦ Фукушима. Японското държавно управление продължава да налива големи суми за действия по разкриване и обезопасяване на разтопеното гориво в засегнатите три реактора.

След като горивото бъде открито, над 40 години ще отнеме обезопасяването му. Цялостната стойност на плана се чака да доближи над 200 милиарда $, което е двойно по отношение на изчисленото през 2013 година

TEPCO (Tokyo Electric Power Company), частната компания, която ръководи централата над 40 години и прибираше облагата от нея, се включи с едвам 8 милиарда $ в дейностите по премахване на последствията от повредата, отбелязва Greenpeace.
още по тематиката
Нови проучвания потвърдиха, че основна причина за повредата е земетресението, а не цунамито. Това, съгласно еко-организацията, „ разкрива лъжите на нуклеарното лоби за „ сигурността “ на атомните централи при трусове, както и неуспеха на новата им тактичност да приравняват нуклеарните повреди към елементарните промишлени повреди “.

В края на 2018 година японските прокурори желаеха ръководителите на TEPCO да получат петгодишни присъди отнемане от независимост за това, че не са подхванали ограничения за попречване на пагубната повреда в атомната електроцентрала във Фукушима.

Шефовете на компанията не се признават за отговорни по обвинявания в професионална немарливост, водеща до гибел и пострадване. Те настояват, че не биха могли да чакат цунамито, провокирало пагубния срив, и че даже в случай че са подхванали превантивни ограничения, те не биха били задоволителни за попречване на бедствието.

Междувременно не престават да се откриват нови източници на радиация на непредвидени места на стотици километри от централата. Проучването на подземните пътища на струпване и обособяване на радиоактивните замърсители след нуклеарната повреда докара до притеснителни разкрития.

Greenpeace напомня верните решения да се избегнат сходни произшествия:

Постепенно преустановяване на цялостното потребление на нуклеарна сила в интерес на чистите енергийни решения.

Страните, които вземат решение да разчитат на своите АЕЦ, да бъдат задължени да разработят модерни проекти за справяне с нуклеарни повреди, за отбрана на жителите. В тях да бъде заложена дълготрайна грижа за намаляване на психическите и здравни последствия, свързани с нуклеарните бедствия. Да плануват благоприятни условия за разселването на големи маси от хора.

Бедствията в Чернобил и Фукушима унищожиха мита за безвредна, евтина и чиста сила от АЕЦ. Доказаха, че не си заслужава риска да се развива нуклеарна енергетика, пред опцията за развиване на енергийната успеваемост, чиста и устойчива сила от ВЕИ, децентрализацията на производството на сила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР