Това е документът, който премиерът Бойко Борисов е получил от

...
Това е документът, който премиерът Бойко Борисов е получил от
Коментари Харесай

Кой дава парите на "Инерком" според справката на чешкия премиер

Това е документът, който министър председателят Бойко Борисов е получил от чешкия си сътрудник Андрей Бабиш, по отношение на финансирането на " Инерком ".

Още по тематиката
Премиерът към този момент твърдо не харесва договорката за ЧЕЗ*

ГЕРБ доста евентуално ще резервира министъра на енергетиката Теменужка Петкова
27 фев 2018
Гинка Върбакова: Осъзнаваме публичната значителност на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ към този момент е реалност
23 фев 2018
Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на " Инерком "

Основният актив на купувачите на българския бизнес на CEZ са четири слънчеви парка, издигнати с пари на словашкия металургичен магнат Зденек Земек
23 фев 2018 Какво написа в секретния документ за финансирането на " Инерком " в договорката за активите на CEZ в България, който министър председателят Бойко Борисов е получил от чешкия си сътрудник Андрей Бабиш? " Капитал " получи документа, удостовери го от народен представител и то съответствува изцяло с към този момент оповестената от чешкото издание lidovky.cz информация.

Данните въпреки и част от офертата от преди месец-два демонстрират какъв е бил проекта, въпреки да не обвързват посочените финансови институции. Замесените институции отхвърлят обществено, че имат нещо общо. Собственичката на " Инерком " Гинка Върбакова също твърди, че финансирането на договорката ще се случи по друга скица.

Вчера Борисов ускори подозренията към договорката с думите си във връзка получените от Чехия данни: " Като отворих изпратеното от чешкия министър председател, какво да видя: руско-грузински офшорки, съветски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми ". Той не назова банките и съобщи документите в секретното деловодство на Народното събрание, като изиска банковият контрол да ги ревизира.

От Българска социалистическа партия дефинираха протичащото се като насмешка. " Беше ни възложен един хвърчащ лист, без автограф и щемпел, с информация, която няма съображение да бъде класифицирана ", съобщи депутатът Жельо Бойчев, откакто видя засекретения документ.

Какво написа в документа?

Справката, с която " Капитал " разполага, сочи, че личните средства на " Инерком " са 20 млн. eвро, 5 млн. евро от които са импортираната към този момент гаранция за присъединяване в процедурата. Намерения за отпущането на заеми са декларирани от УниКредит Булбанк и Първа капиталова банка - в размер надлежно на 180 млн. евро и 80 млн. евро. Посочено е, че има и писмо от Българската банка за развиване, в което се показва подготвеност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейска банка за възстановяване и развитие в размер на 65 млн. евро. Това е належащо, защото при промяна на контрола има уговорка, че той може да стане предварително дължим и интернационалната институция може да си изиска парите незабавно.

Наред с това, съгласно документа " Инерком " ще разчита и на комерсиално финансиране от две офшорни компании. Това са Score Trade и Global Victory Trust, като източници на " Капитал " ги свързват с някогашните притежатели на " Парадайс център " Паата Зурабиевич Гамгонеишвили и Давид Михайлович Коблианидзе, които получиха от продажбата на мола над 250 млн. евро. За Score Trade е записано, че ще обезпечи 50 млн. $ посредством швейцарската банка Julius Baer и още 27 млн. швейцарски франка от Votobel (бел. ред. евентуално е правописна неточност, защото името на известната швейцарска институция е Vontobel). Или общо към 67 млн. евро. Global Victory Trust пък е декларирала, че ще даде 100 млн. евро, за което има удостоверение, че са налични от съветската Сбербанк.

Така показан общият финансов запас, зает в договорката, е 512 млн. евро. А покупната цена, в това число изплащането на акционерни заеми, е избрана на 342.4 млн. евро. Поради което е записано, че " Инерком " може да не употребява всички източници на финансиране. Реално обаче с рефинансирането на заема от Европейска банка за възстановяване и развитие и наложителното търгово предложение към миноритарните акционери на обществените " ЧЕЗ систематизиране " и " ЧЕЗ електро " нужните средства се приближават до тази сума.

Актуално в минало време

По информация на " Капитал " тази конструкция на финансирането е била показана от " Инерком " на CEZ в края на предходната или при започване на тази година. Така че е прекомерно допустимо да са настъпили промени преди предишния петък да се стигне до подписването на контракт за договорката. Още повече, че на 13 февруари Надзорния съвет на чешката компания изиска спомагателни данни от " Инерком " за финансирането. Тогава представителят на сдружението Ладислав Крис заяви, че управлението на компанията се интересува от метода, по който ще бъде финансирана интервенцията, както и от източниците на самите средства. Вероятно по-късно от " Инерком " са дали нови обстоятелства, с цел да се стигне до развръзката от 23 февруари.

Самата Гинка Върбакова сподели пред " Капитал ", че няма да разчита на пари от офшорни компании и няма да търси средства от ПИБ или Българката банка за развиване. Пред националното радио от Първа капиталова банка са декларирали, че банката не е поемала ангажимент към финансиране на договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от сдружението " Инерком ". Уникредит Булбанк пък към този момент отхвърли коментар с претекста, че не може да разисква обществено търговски взаимоотношения.

Българската банка за развиване още в неделя отхвърли да има присъединяване в договорката за ЧЕЗ, само че от чешката компания публично са коментирали пред SEENews, че имат писмо от банката. Що се отнася до някогашните притежатели на " Парадайс център ", " Капитал " направи опит да се свърже с представителя им в България, само че откакто чу въпроса в понеделник той спря да си подвига телефона и не отговори на sms.

Развръзката

Очаква се договорката за ЧЕЗ да бъде разисквана на следващия ден на взаимно съвещание на парламентарните комисии по енергетика и надзор на специфичните служби. На него е поканен и представител на " Инерком " като не е ясно дали ще пристигна самата Гинка Върбакова или нейни юристи. Също по този начин се чака да участват представители на всички органи, които министър председателят Борисов изиска да ревизират договорката, въпреки публично инспекциите още да не са почнали.

От Българска социалистическа партия упорстват данните за финансирането на " Инерком " да бъдат разкрити, с цел да могат да се употребяват по време на това съвещание. " Да бъде поканено и управлението на Българската банка за развиване да изясни за какво излъга, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ ", изиска Жельо Бойчев. По думите му откакто ББР стои зад купувача на ЧЕЗ, това значи че и държавното управление стои зад госпожа Върбакова.

" Ако Българска социалистическа партия са сигурни, че няма нищо секретно, те да поканят и трите банки, изброени в този документ. Не можем да каним единствено една, в случай че каним някой, би трябвало да каним и трите банки " разяснява ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев. Министерският съвет, сподели още той, ще ревизира до каква степен този документ може да се разсекрети, и в случай че може - ще го направи.

Очаквайте детайлности в седмичния " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР