Това е черна страница от историята на САЩ: стотици гробове

...
Това е черна страница от историята на САЩ: стотици гробове
Коментари Харесай

Смърт в американски интернати: стотици починали деца от коренното население


Това е черна страница от историята на Съединени американски щати: стотици гробове и остатъци от детски тела бяха открити край интернати за представители на коренното население. Осмислянето и превъзмогването на предишното ще бъде дълъг развой.

Разкритията в Съединени американски щати бяха предизвикани от сходни случаи в Канада през 2021 година

Те са откъснати от фамилиите си, а някои от тях в никакъв случай не се завръщат: децата на американското. Трябвало е да бъдат превъзпитани в училища-интернати, а историята и културата им да бъдат изтрити. Много от тях са били измъчвани, измъчвани и насилвани.

Когато министърът на вътрешните работи на Съединени американски щати Дебра Халанд показва отчет за изискванията в тези интернати, от очите ѝ се стичат сълзи. Случилото се е " сърцераздирателно и неоспоримо ".

Повече от 500 смъртни случая
Редакцията предлага
Между 1819 година и 1969 година в Съединени американски щати е имало повече от 400 такива насилствени училища-интернати за деца от коренното население на Съединени американски щати. Те са функционирали като държавни (федерални) или църковни институции. В 19 интерната са регистрирани над 500 смъртни случая, се споделя в отчета.

На повече от 50 места са открити обозначени, само че също по този начин и анонимни такива гробове. Очаква се броят им да нараства. Самата Халанд е потомка на коренните поданици. " Фактът, че през днешния ден заставам тук като първия в историята министър от коренното население, е доказателство за силата и решимостта на нашия народ. Аз съм тук, тъй като моите предшественици са оживели ", споделя тя.

Анонимни гробове в Канада

Американската министърка на вътрешните работи поръчва правенето на отчета, откакто а през предходната година.

Дебора Паркър от племето Тулалиб във Вашингтон е председателка на самодейност, събрала повече от 80 организации, които се грижат за опазването на правата на коренното население и приемането на тъмните години от предишното. " Толкова доста от нашите деца ни бяха отнети и в никакъв случай не се върнаха ”, споделя тя пред американската PBS.

" Съвсем неотдавна представител на коренните поданици в Аляска ми сподели, че майка му е била заключвана в мазето на един от тези интернати. Приковавана е за радиатора и е пребивана всеки ден ”, споделя Паркър. " Да чуеш тези истории, да знаеш, че хората, които обичаш, са били, е доста тежко ”.

Само първа стъпка

Над 750 необозначени гроба бяха открити през 2021 в двора на бивше католическо учебно заведение пансион за деца от коренното население в Западна Канада

Паркър приветства формалното следствие. Въпреки това, то не е задоволително, споделя тя. " Това значи, че държавното управление се извинява, само че не е задоволително единствено едно опрощение. Нужна е и някаква отплата ”.

" Нямам ясна концепция каква би могла да бъде тази отплата ”, споделя Паркър. " Тъкмо сме стигнали досега, в който описваме историята си. Мисля, че остатъкът от пътя ще се открие пред нас, когато се вслушаме в предците си, когато чуем историите им ”.

Докладът от следствието, който американското вътрешно министерство разгласява, може да е първата стъпка в вярната посока. Процесът на осмисляне и превъзмогване на предишното обаче ще отнеме доста време.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР