Това е част от една история с продължение, която вчера

...
Това е част от една история с продължение, която вчера
Коментари Харесай

Кметът на Мездра пред Actualno.com: Общинският съвет ме конфронтира за заема, без да знам защо

Това е част от една история с продължение, която през вчерашния ден ви разказахме – мястото на деяние е Община Мездра. Участници са кметът инж. Генади Събков и ръководителя на локалния парламент Яна Нинова. В ролята на гръцкия хор – общинските съветници, които не е ясно кой припев пеят, този от 2017 или този от 2018 година
Потърсихме за коментар кмета Генади Събков за колизиите, които се случват измежду общинските съветници във връзка предлагането за заем от банкова институция, с който да се погасяват отговорности от остарели заеми. Той съобщи, че историята с възнаграждението на ръководителя на Общинския съвет Яна Нинова несъмнено звучи забавно за доста медии, само че не е правилно, че тя не си е получила заплатата, тъй като не е участвала на съвещание на Общинския съвет . „ Въобще няма прекъсване на нейна заплата. Тя по простъпка си е получавала заплатата като всички чиновници на общинска администрация. Сега ще си получи възнаграждението дружно със всички общински съветници, до края на 25 декември е периода ", сподели Генади Събков. Ето какво съобщи още той пред Actualno.com.
Защо не ви поддържат съветниците за вземането на този заем? В края на 2017 година общинските съветници на Мездра вземат решение за безлихвен заем от Министерството на финансите, по предложение на кмета на града, с него би трябвало да се погасяват остарели отговорности,които са от рефинансиран заем, изтеглен от Общината.
Бих желал да чуя мнението на сътрудниците общински съветници на съвещанието на 20 декември, не ми е ясна тяхната позиция, откакто този (рефинансиращия от 2017 г.) заем е взет с тяхно решение на съвещание през 2017 година Взехме безлихвен заем, а в документите е упоменато, че той ще се погасява с заем от финансова институция. Нещата са предрешени. В това решение на Общинския съвет е упоменато, че той ще бъде върнат с заем от финансова институция, т.е. нещата са упоменати във към този момент взето решение на Общинския съвет, и внезапно в края на 2018 година, някой не желае да извърши това, което е взел като решение преди една година, още повече, че няма посочени никакви претекстове за това.
Странно ми се коства. Ние в действителност не усилваме размера на отговорностите на Общината по никакъв метод, ние просто уреждаме разплащането да бъде по допустимо най-благоприятния метод на остарели отговорности. Ако погледнем обратно във времето, този заем от 2015 година е рефинансиран няколко пъти, включително и в края на 2017 година, несъмнено с решения на Общинския съвет, той също касае остарели отговорности. В новия мандат нямаме такава политика да търсим още заеми и да усилваме отговорностите. Напротив, оправяме се и покриваме остарели. Нещо повече, за 3 години успяхме да върнем над 4 млн. 200 хиляди лева остарели отговорности, т.е. ние не приказваме за увеличение на масата на отговорностите по никакъв мотив. В този ред на мисли е безусловно неразбираемо решението на някои групи съветници да не поддържат сходно предложение на администрацията. Много ще ми бъде любопитно на съвещанието на 20 декември какви ще бъдат причините, още повече, че това, което предлагаме да получим като заем от банкова институция е при преференциални за общината условия - лихвен % оптимално до 3%, разсрочено заплащане във времето, тъй че да бъде по силите и опциите на общината през идващите години.
Има ли други разновидности?
Да. Плащане на наказателна рента от 10% на Министерството на финансите, поради това, че не сме им върнали заема в уговорения период по контракта, което е извънредно недопустимо за Общината. Къде е рента 3%, отсрочена във времето, къде е рента от 10%. Мисля, че това е упражнение за възпитаници от началното учебно заведение. Чисто математически няма никаква логичност да не отидем като община към такова решение. Според Министерството на финансите, няма на практика такава община обратно във времето, която да не погаси отговорностите по безлихвения заем посредством банков заем, а да търпи наказания по Закона за обществените финанси в подобен очакван от закона огромен размер 10 % плюс главен лихвен %.
Какво наруши салдото на връзките сред кмет и общински съветници? Откъде идва борбата?
Аз нямам пояснение. Ще очаквам отговор от сътрудниците общински съветници, от неподкрепящите политически сили, тъй като това е забавно. Може би някои от тях не осъзнават комплицираната икономическа обстановка, в която ще изпадне община Мездра, в случай че не се вземе сходно решение, непредсказуеми неща, които ще докара неизплащането на това обвързване. Искам и аз да чуя техните причини. Ние нямаме просрочени отговорности. Имаме единствено един единствен заем към фонд ФЛАГ ( На 19 Март 2009 година Община Мездра подаде две претенции за заем от фонд ФЛАГ на обща стойност 7 000 000 лева.), който е взет от предходно ръководство, изплащаме си го.
Така приключва диалогът ни. Има заем, с решение на Общинския съвет е казано по какъв начин да се погасява. И толкоз. Това е станало през 2017 година Обаче за една година разбирателството на кмета с локалната власт се е трансформирало, не е ясно за какво се е породил спора сред тях, само че подобен има. Защо не се гласоподава вземането на нов заем при рента 3%, за какво няма схващане сред съветниците - представители на главните политически сили в мездренския общински съвет и се пресмятат какъв брой от тях ще поддържат предлагането на сесията на 20 декември и какъв брой не? Само въпроси …
Интервю на Анелия Костова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР