Това е бюрото ви. Столът ви, монитора, клавиатурата, мишката, телефон,

...
Това е бюрото ви. Столът ви, монитора, клавиатурата, мишката, телефон,
Коментари Харесай

Как да подредим бюрото си по най-ергономичния начин

Това е бюрото ви. Столът ви, монитора, клавиатурата, мишката, телефон, растение и стола. Проблемът е, че бюрото ви не е направено по ваша мярка. То е направено по този начин, че да става за всеки. След 8 часа изгърбване, пресягане и извиване могат да се появят болки в гърба, раменете и кръста. Това е мнението на доста лекари и медицински специалисти.

За да ни оказват помощ с този проблем, Wall Street Journal са поканили Джон Клинкей от болничното заведение за специфични интервенции в Ню Йорк, с цел да ни покаже по какъв начин да подредим бюрото си по този начин, че да избегнем болежка в по-нататъшен миг в живота ни.
Първа стъпка: Нагласете си стола.


Средната височина на едно бюро е сред 73 и 76 сантиметра. За някои хора това може да е прекомерно високо, а за други – прекомерно ниско. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да настройките височината на стола си. Нагласете го по този начин, че лактите ви да подписват ъгъл 90°. Ако освен това състояние краката ви не могат да стигнат пода, можете да си сложите подложка за крайници, с цел да избегнете проблеми. А в случай че нямате такава на разположение, можете да употребявате пакет хартия.

Втора стъпка: Нагласете монитора си.


Тук се предлага да държите монитора си на една ръка разстояние, с цел да можете да четете без да напрягате очите си или да се навеждате напред и да сменяте стойката си.

След това вдигнете монитора до момента в който върха на монитора не е на равнището на очите ви. Ако височината на монитора ви не може да се трансформира, използвайте пакети с хартия.

Ако работите с два или повече монитора, се замислете по какъв начин ги употребявате. Ако имате главен екран го сложете по този начин, че да е непосредствено пред очите ви. Ако употребявате двата монитора еднообразно ги сложете по този начин, че погледа ви да се пада сред тях.

При преносимите компютри можете да употребявате стойка, с цел да повдигнете екрана до вярната височина. След това можете да включите външни клавиатура и мишка към него за по-удобна работа.
Трета стъпка: Обърнете внимание на мишката и клавиатурата си.


Клавиатурата ви би трябвало да се намира там, където се падат ръцете ви. Мишката би трябвало да е ситуирана тъкмо до нея. Целта тук е придвижването на ръцете да идва от лактите, а не от раменете, с цел да избегнете болежка и пренатоварване.

Не се пресягайте за инструментите си.
Четвърта стъпка: Наместете си телефона.


Ако имате телефон на бюрото си го сложете от страната на ръката, с която не пишете. По този метод няма да ви се постанова да държите телефона сред главата и рамото си и да натоварвате врата си ненужно. Ако прекарвате огромна част от деня си на телефона, можете да употребявате слушалки с микрофон, с цел да може ръцете ви да са свободни, с цел да си запишете нещо с химикал или на компютъра.
Пета стъпка: Раздвижете се.


След към 10, 15 минути всеки от нас стартира да се изплъзва в стола си. Ето няколко лесни извършения, които можете да извършите от стола си.

Първото упражнение е за врата. Движете главата си напред и обратно, до момента в който гледате напряко.

Второто упражнение е за горната част на трапеца. Ще създадем просто разпъване, като накланяме главата си на една страна и по-късно леко я натискаме надолу с ръка.

Третото упражнение се назовава скапуларна ретракция. Тук би трябвало да стиснете раменете си откъм гърба.

Четвъртото упражнение е за кръста. Без да движите седалищните мускули, движете кръста си напред-назад.

Най-важното нещо е на всеки час да ставате от стола си за малко. Станете, разходете се, отидете да хапнете или да пийнете нещо, само че – станете.

Във видеото са демонстрирани всички извършения.

А в случай че желаете да видите образна проява на препоръките нагоре, можете да го пуснете от начало.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР