Това е актуалният списък с адресите на местата за гласуване

...
Това е актуалният списък с адресите на местата за гласуване
Коментари Харесай

191 секции за гласуване в чужбина

Това е настоящият лист с адресите на местата за гласоподаване отвън страната, който може да бъде открит и на уеб страницата на Министерство на външните работи на адрес, оповестиха от пресслужбата на външно министерство.

Министерство на външните работи провежда общо 191 изборни секции зад граница.

Припомняме ви кои жители може да гласоподават в тези избори зад граница:

Правото да упражнят своят глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година имат българските жители, които са навършили 18 години към изборния ден в това число, живели са минимум през последните три месеца в Република България или в друга страна - членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес, не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост.

Гласуването се организира в изборни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в изборни секции отвън тях, когато законодателството на приемащата страна го разрешава.

Избиратели без сегашна регистрация в Република България или друга страна в Европейски Съюз се отстраняват от изборните описи. Избирателят може да изиска да бъде включен от управляващите в изборен лист преди изборите. Ако той не е включен в изборен лист на секция отвън България, може да бъде прибавен в деня на изборите на място. В подобен случай би трябвало да се показа документ за идентичност и да се попълни общоприета декларация, че съответното лице дава отговор на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласоподава в друга секция.

Българските жители, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната изборна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български чиновници.

Ако сте от България, само че живеете непрекъснато в страна отвън Европейски Съюз, не можете да гласувате.

Изборният ден отвън страната стартира в 7,00 ч. локално време и завършва в 20,00 ч. локално време.

В изборния ден гласоподавателят показва документ за идентичност (паспорт, персонална карта или военна карта (само за военнослужещите).

Припомняме ви и следните особености при медийното отразяване в изборния ден в чужбина:

Журналистите ще могат да снимат в изборните пространства зад граница единствено с позволение от СИК и ЦИК.

Режимът на снимане и правене на снимки от медиите в изборните пространства зад граница по време на изборите за членове на Европейския парламент от Република България ще се дефинира от СИК и ЦИК. Ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства ще вземат решение дали да позволен до територията на задачите ни представители на медиите за снимане на гласоподаватели отвън изборните пространства.

Служителите на Министерството на външните работи няма да разясняват изборния развой.

При нужда от мнения медиите следва да се обръщат към представители на СИК и ЦИК, от чиято подготвеност е изборният развой.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР