. Това е абсолютно точен цитат от началото на речта,

...
. Това е абсолютно точен цитат от началото на речта,
Коментари Харесай

П като Президент, П като Позор

" ". Това е безусловно прецизен откъс от началото на речта, с която президентът Румен Радев утвърди Иван Гешев за основен прокурор на България.
Усещате ли несъгласието в тези три толкоз сакрални в действителност фрази? Хем изборът на основен прокурор би трябвало да основава доверие в обществото, хем не го е основал, само че няма да нарушаваме Конституцията. И простичкият въпрос към господина, който беше определен за президент, основно поради мощното предпочитание на обществото да има политическа опция, е следният – когато оправданието за безпричинно публично доверие е Конституцията, какъв брой коства тази Конституция? Не за друго, а тъй като тъкмо съгласно въпросната Конституция, член 2: " Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се реализира от него директно и посредством органите, планувани в тази Конституция ".
Та към другаря Радев – като очакван орган на държавната власт, произлизаща от народа, той има задължението да работи в полза на народа! Не единствено да приказва, да работи! Защото, до момента в който подписваше за Гешев, другарят-господин президент сподели и друго: " В българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му . Затова и обществото ни е изключително сензитивно към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура , в нейното устройство и функционалности, в мястото ѝ в правосъдната система и връзките с други институции. Това е сложна тематика, непокътната от 30 години, само че нейната социална значителност е изключително настояща през днешния ден. Затова стартирам необятен публичен спор за промени в Конституцията и ще поканя академичната общественост, парламентарно показаните партии, институции, професионални сдружения и цивилен организации ".
Другарю-господине Радев, с изключение на държавен орган, вие сте политик. И като подобен следва да усещате момента, в който дадена политика може да се наложи. Явно признавате, че обществото не има вяра на този избор и то поради систематичен, систематичен проблем. Но позволявате изборът на една структурно проблематична система да бъде натрапен, обаче СЛЕД ТОВА ще говорите да се промени тази система, направила в този момент този избор, при условия на очевидно публично съмнение. Когато правиш избор от счупена основа, резултатът е строшен. Да напомним какво е счупено при цялата история с Гешев:
1. Водещ прокурор в делото " КТБ ", при което Делян Пеевски не е въобще включен под каквато и да е форма, а е задоволително малко да се заровиш в формалните документи от досъдебното произвеждане и да почнат да лъщят връзки – сътрудниците от Антикорупционния фонд ясно го демонстрираха за следващ път, ето детайлности в ТОЗИ МАТЕРИАЛ и в ТОЗИ МАТЕРИАЛ! Но Радев си поговорил с Гешев и " ясно " му изразил своите упования за правдивост, че българското общество чакало развръзката за грабежа КТБ. Но пък на формалното си чуване във Висш съдебен съвет като претендент за основен прокурор, Иван Гешев си сподели, че няма да се въздейства от настроения отвън прокуратурата. Президентът като орган, доколкото помня, е отвън прокуратурата. Ха-ха-ха!
2. Жената до Иван Гешев – Детелина Ханчева, има имотна договорка, която по обществени данни наподобява като характерен образец на серия от " Апартаментгейт ". Има и подозрения дали тъкмо Ханчева не е връзка сред Гешев и главния очевидец по делото " Иванчева " - Александър Ваклин. Ваклин приказва обществено пред Actualno.com и даде пояснения, само че Гешев по този начин и не разяснява съответни неща в историята – най-малко цената, както и познанствата сред Ваклин, Марио Кръковски и Детелина Ханчева и дали това не е спор на ползи особено по делото " Иванчева " особено за самия предстоящ основен прокурор. Нещо повече – Иван Гешев, по закон, е решил да не разкрива обществено данни в имотната си декларация в частта за спор на ползи, което е негово право по закон. А, и сътрудниците на Гешев, които необмислено го поддържаха, също не откриха нищо смущаващо. Пак стигаме до върховенството на закона и публичното доверие – май-май не се покриват много-много и в този случай. Но Радев отново " ясно " е изразил упования за правдивост и за " Апартаментгейт ". Ха-ха-ха!
Такива ми ти работи – в този момент Радев може да продължи да си приказва за смяна на системата, откакто имаше опция да работи да я промени. Да сезира Конституционния съд, да потърси напълнно законно дали Законът за правосъдната власт в частта за избора на основен прокурор не опонира на Конвенцията за отбрана на правата на индивида, а по този метод дали не опонира на Конституцията – член 5, алинея 4, съгласно който: " Международните контракти, утвърдени по парламентарен ред, обнародвани и влезнали в действие за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат преимущество пред тези правила на вътрешното законодателство, които им опонират. " Това деяние ли е нарушение на Конституцията, другарю-господин Радев? Моето непретенциозно мнение е, че с отхвърли си да действате Вие нарушихте безусловно всичко – и публичното доверие, и Конституцията, и върховенството на правото. Честито!
И знаете ли кой е най-големият проблем? Че едни такива хора като мен, със същото непретенциозно мнение, в отчаянието си ви паднаха на колене – там, пред фонтана на постройката, която населявате. А други хора единствено се възмущават във Фейсбук. И за този проблем няма човек или орган в тази страна, който да помогне!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР