Това е 20-то издание на добрите бизнес практики на Търговско-промишлената

...
Това е 20-то издание на добрите бизнес практики на Търговско-промишлената
Коментари Харесай

1 1 млн лв средна печалба постигат първите 100 най бързо растящи компании у нас

Това е 20-то издание на положителните бизнес практики на Търговско-промишлената палата

Търговско-промишлената палата показа годишната си ранглиста " Топ 100 на водещите компании в българската стопанска система " през последната година. Близо 90% междинен растеж на приходите и 1.1 млн. лева междинна облага реализират първите 100 най-бързо растящи компании у нас, демонстрира класирането на БТПП. Това е 20-та годишна ранглиста, която Палатата прави единствено въз основата на справедливи и съпоставими данни от финансовите доклади. Участват над 6 500 компании от всички области в страната, които създават 83% от Брутният вътрешен продукт.
По-слаб напредък на приходите, по-висок на облагата демонстрира съпоставяне по отношение на миналогодишното издание, когато първите 100 компании имаха по-висок напредък – 146% на приходите, само че междинната им облага беше 655 хил.лв.
Сред компаниите с най-голяма динамичност в оборотите преди всичко е търговията – дял от 39% в първата стотица.
На второ място излиза секторът на услугите с 23%.
На трето място е строителството с 14%. Не публичните поръчки, а сградното строителство и оживлението в имотния пазар тласкат напред бранша и оказват въздействие върху положителните резултати на строителните компании през 2017 година.
От индустрията най-застъпени измежду първите 100 компании по изменение на приходите от продажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Това са обичайно добре развити браншове у нас, с положителни конкурентни позиции по отношение на задграничните компании, разчитащи както на износа, по този начин и на вътрешния пазар.
Впечатляващо е класирането по изменение на облагата. Първите 50 компании реализират междинен растеж от 562% през 2017 година по отношение на 2016 година В миналогодишната ранглиста нарастването е било 359%. Средната облага за компаниите от тази ранглиста е 4.1 млн.лв, като най-ниската е 194 хил.лв., а най-високата - 26 млн.лв.
Големите районни разлики не престават – първите 10 компании от Югозападния район, класирани от доходи от продажби вършат 10 пъти повече обороти от 10-те най-големи компании в Северозападна България. На второ място като район по общ размер на приходите от продажби на 10-те най-големи компании е Северният централен. Класирани са компании от разнообразни промишлености – произвеждане на биодизел; на храни; на санитарна керамика и други На трето място по осъществени размери от първите 10 компании е Южен централен район – основно под въздействие на добивната промишленост, металургията и производството на машини и уреди.
Методологията на " ТОП 100 ” включва единствено нефинансови предприятия, завършили 2017 година с облага и с доходи от продажби над 100 хил.лв. през 2016 г.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР