Това е 100-годишната сграда на бившата керамична фабрика "Струма", стояща

...
Това е 100-годишната сграда на бившата керамична фабрика "Струма", стояща
Коментари Харесай

Експерт: Загива уникален архитектурен шедьовър в Батановци

Това е 100-годишната постройка на някогашната керамична фабрика "Струма ", стояща към момента внушително край гара Батановци на интернационалното жп трасе за Гърция и Македония.

Четириетажното индустриално здание е единственото в България, направено напълно от дървена структура, с носещи тухлени зидове. Дървеният материал бил доставен от Алпите, описа арх. Димитрова пред Българска телеграфна агенция.

И до през днешния ден структурата е като съвършен образец от учебник, съгласно експерти.

Чертежи, съхранявани в Държавния списък в Перник свидетелстват за авторство на плана на огромното име в българската архитектура Георги Фингов, проектирал доста публични, учебни и жилищни здания, основно в София и в Пловдив.

Инициативен комитет от град Батановци желае постройката да бъде оповестена за архитектурен монумент на културата.

Строителният феномен е оценен от Камарата на архитектите в България, която е подготвена да избави постройката. Непредололима преграда обаче е неизяснената благосъстоятелност.

История на фабриката

Възникването на керамичната фабриката "Струма " води началото си от дребна керемидено-тухларна фабрика на трима поданици на тогавашното село Батановци, описа Милена Симова - основен специалист в Държавния списък - Перник.

През 1913 година те трансферирали целия си инвентар на Балканско търговско-индустриално сдружение - София, което след това учредило на 16 декември 1914 година акционерно сдружение за керамични произведения "Струма " със седалище в София. Новите акционери подготвили проекти за строителство на огромна фабрика, само че заради Балканската война градежът бил отсрочен.

През 1918 година била създадена първата партида керемиди. Строежът на фабриката траял и през 1921-22 година Фабриката произвеждала годишно към 1 000 000 керемиди и 500 000 броя тухли за вътрешния пазар. Предметът на активност включвал и произвеждане на тротоарни плочки и всякакви тръби. Главен акционер бил Калин Балабанов, който имал предприятието до национализацията му на 23 декември 1947 година

Под постройката има тунел, по който се е стигало до близка кариера за глина. Изходите му са затрупани, само че действително тунелът с релсовите линии до находищата съществува и сега и той също би могъл да се трансформира в атракция, съгласно арх. Димитрова.

Това е феномен за страната ни, безапелационна е арх. Димитрова

Жителите на Батановци популяризират петиция за опазване, възстановяване и признание на остарялата тухлена фабрика "Струма " за архитектурен монумент на културата. Вече към 600 души са подкрепили с подписите си самодейността.

Сградата била оценена по достолепие от Камарата на архитектите в България и по случай 80-годишния си празник, празнуван предходната година, организацията направила 3Д лазерно сканиране на зданието, което разрешило да бъдат направени чертежи на настоящото му положение.

Скъпото начинание се осъществило с генералното спонсорство на водеща австрийска компания за произвеждане на тухли, чиито експерти били мощно впечатлени от зданието. Тридесет архитекти, студенти и заинтригувани жители участвали на процедурата по снимане.

Според направената оценка постройката може да бъде възобновена . Въпреки компрометираната тук-там структура и мнението на общинските управляващи, че е рискова, тя е извънредно здрава и надеждна, допустимо е да се рехабилитира и да се употребява след това, твърди арх. Димитрова.

По думите й са издърпани една четвърт от носещите колони, само че структурата е толкоз презастрахована, че без значение от нанесените й вреди, постройката стои.

Горните два етажа са употребявани за плътни хранилища за съхнене на тухлите. Това действително покрива компактност на размера на цялата постройка към 50 %, което е голяма, непостижима товаропоемност и съществуването само на дървена структура единствено по себе си е неповторимо, твърди арх. Димитрова.

Според нея това разрешава и огромна еластичност като цяло, по тази причина неслучайно някогашната фабрика е издържала толкоз трусове. И при земетресението в Перник на 22 май 2012 година тук няма съвсем никакви вреди.

Опустошението на постройката е поради разграбването от хората. Тя е имала подова дървена структура, която била разграбена за огрев, за строителство и на който за каквото му би трябвало. Материалите били извозвани с камиони, без никой да предприеме никакви ограничения.

Оценявайки достолепията на постройката, Камарата на архитектите има намерение да разгласи конкурс за предстоящ живот на някогашната фабрика, като изготви и методология за възобновяване й, която да послужи като образец за всички изоставени здания. Идеята е подкрепена и от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Неизяснената благосъстоятелност поставя преграда

Никой не има нотариален акт за постройката, нито някой заплаща налози, съобщи арх. Димитрова. В сигнална бележка от 10 ноември 1993 година тогавашният кмет на Батановци Симеон Стаменов твърди, че главният пакет акции - 76,003 % идеална част, е владеене на страната.

През 2000 година тогавашният регионален шеф на Пернишка област Антоанета Георгиева обезщетява с обезщетителни записи седем наследници на акционери на национализираното акционерно сдружение за керамични произведения "Струма ".

Решението не е обжалвано, съобщи кметът на Батановци Радослав Банчев. През 2003 година обаче Министерство на стопанската система в писмо до Областната администрация в Перник декларира, че страната не има акции в сдружението.

Полуразграбена, нежелана нито от община Перник, нито от страната, някогашната фабрика и до през днешния ден не е припозната като благосъстоятелност.

Докато не се обясни въпросът със собствеността, ние какъвто и конкурс да организираме, и най-прекрасното решение да намерим, и всички експерти на света да съберем, не можем да създадем нищо, твърди арх. Димитрова.

Камарата на архитектите е подготвена да изготви и публично архитектурно и градивно мнение за положението на постройката. Организацията би могла и да ангажира фирми-спонсори, които да поддържат самодейността, само че това подпомагане би трябвало да ни бъде поискано от притежателя, споделя арх. Димитрова.

Според експерти земята под зданието не съставлява значителен интерес. Ако постройката бъде оставена да се унищожи, притежателите ще изгубят парите си, земята коства не повече от 30-40 лева./кв.м, твърдят специалисти.

Междувременно набезите на хората не престават. Сега те необезпокоявани стържат за подпалка солидните алпийски подпори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР