Това древно ястие е придобило странното си име благодарение на

...
Това древно ястие е придобило странното си име благодарение на
Коментари Харесай

Смоленска верешчака: свински ребра по староруски

Това антично ядене е придобило странното си име с помощта на характерен тон, издаван при готвене. Нека се опитаме да го създадем!

Основата на ястието са свински ребра, мариновани в мая, саламура или бира, което прави месото нежно и кисело. Истината е, че това е остаряло ядене и думата „верешчака“ („верещака“ – на руски) не провокира мигновена асоциация в съзнанието на актуалните руснаци.

Верешчака в остарели времена може да се назова съвсем всяко ядене, приготвено в парещ тиган, и което издава характерни звуци: съскащо цвърчане на храна при пържене. На места хората назовават пържените яйца верешчака, а на други по този начин споделят на пържените картофи.

Етнографите разказват ястието като свинска сланина, пържена в олио, подправена с лук и гъст сос. Има много информация, която да потвърди, че верешчака е била доста известна в западните провинции на Русия.

В Смоленска област (на границата с Беларус) това ядене се подготвя от свински ребра, мариновани в мая (леко алкохолна напитка, приготвена от ферментирал ръжен самун, квас или горски плодове), бира или саламура, а по-често в цвекло, само че от време на време в зеле и даже краставица. След готвене ястието се сервира със задушено зеле с добавени карамфил и кимион.

Печените, осолени, варени и задушени съставни елементи добре съжителстват в смоленската версия на верешчака, в която има както месо, по този начин и зеленчуци. Това не е нормално ядене. За едно средностатистическо семейство то се подготвя за значим мотив – като церемониален празник или интервал на тъга. Ястието нормално се подготвя за огромно фамилно събиране.
Съставки за 4 порции:
 Олга Бровкина
Свински ребра – 1 кгГолям лук – 2 брСвинска сланина – 100-150 грХляб – 100 грБира или мая – 3 чашиСол пиперДафинов лист, кимион, някои други подправки по ваш вкусЗеле – 1 кгНачин на подготвяне:
Нарежете свинската сланина на дребни късчета и ги сложете в загрят тиган.  Олга Бровкина

Нарежете свинските ребра на приблизително огромни части, посолете и също сложете в тигана.  Олга Бровкина

Продължете да пържите сместа още 15-20 минути.  Олга Бровкина

След това сложете месната примес в огромна тенджера с дебело дъно. Сложете още веднъж на междинен огън и продължете да пържите.  Олга Бровкина

Нарежете лука на кубчета и го сложете в тенджерата.  Олга Бровкина

Добавете 3 чаши бира или мая в тенджерата, разбъркайте добре и оставете да се задуши още 30 минути.  Олга Бровкина

Стрийте хляба и го прибавете към месото. Подправете ястието с кимион, дафинов лист и черен пипер по ваш усет и оставете да се задуши още 10 минути.  Олга Бровкина

Докато месото се задушава, направете гарнитурата. Нарежете зелето на огромни кръгли части.  Олга Бровкина

Поставете филийките зеле върху тава за печене; по-късно подправете със сол, черен пипер и кимион и го запечете във фурната за още 20 минути.  Олга Бровкина

Вашата смоленска верешчака е подготвена. Насладете ѝ се с другари и фамилията!  Олга Бровкина

създател: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР