Това донякъде се дължи на факта, че никой не иска

...
Това донякъде се дължи на факта, че никой не иска
Коментари Харесай

Der Standard за България: Избори, бедност и един компрометиран главен прокурор

Това ненапълно се дължи на обстоятелството, че никой не желае да си стисне ръцете с управлявалата допреди това консервативна партия ГЕРБ. Другата причина е, че новосформираната партия “Има подобен народ”, която няма политически опит, изгори всички мостове за взаимна работа в Народното събрание. Очаква се, че изборната интензивност на 14 ноември ще е даже по-ниска поради огромните разочарования.

Този път обаче изборите в България ще бъдат 2в1. Гражданите ще избират и президент на републиката. Всичко това се случва в подтекста на служебния кабинет, назначен за повторно от настоящия към днешна дата държавен глава Румен Радев. Единият от наново назначените е 30-годишният вицепремиер Атанас Пеканов, който остави работата си в Института за стопански проучвания във Виена за държавния пост в София.

През последните няколко месеца Пеканов и екипът му работят върху подготовката на капиталов проект, който да бъде показан пред Брюксел и да докара в България 6.3 милиарда евро безплатна помощ, предоставени от Европейски Съюз за превъзмогване на икономическите последици след пандемията от COVID-19.

Европейският съюз обаче желае България да показа съответни стъпки, с които да подсигурява прехода към зелена стопанска система и завършек на централите на въглища. Близо 40% от електрическата енергия на страната се генерират по този метод, което обаче нанася големи вреди върху околната среда. По думите на Пеканов доста хора гледат скептично на прехода към зелена стопанска система. Опасенията са, че няма да има задоволително вложения, които да дават отговор на закритите работни места.

Самият български вицепремиер е сюрпризиран, че сега Европейската комисия слага ясни крайни периоди за сходен преход.

“Въпросът е дали през идващите няколко седмици ще може да се вземе решение по какъв начин да се развива район като Стара Загора през идващите 15 година Намеренията ни са Планът за възобновяване да бъде показан пред Брюксел преди изборите през ноември”, показва

Пеканов идва от страна, в която върховенството на закона не е главен принцип. Точно по тази причина българският вицепремиер застава зад концепцията европейските средства да се обвържат с гаранции за спазването на правото в държавите-членки. Критериите за това би трябвало да са ясни и да се следват прецизно. През последните няколко години в България избухнаха гневни митинги против близкия до властта основен прокурор Иван Гешев. Смята се, че обвинител №1 в страната е знак завзетата от частни ползи правосъдна система. Затова в Плана за възобновяване е залегнала и концепцията други прокурори да могат да следят работата на основния прокурор.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР