Това да познавате как изглеждат гърдите ви и как се

...
Това да познавате как изглеждат гърдите ви и как се
Коментари Харесай

Знаци и симптоми на рак на гърдата, за които трябва да внимавате

Това да познавате по какъв начин наподобяват гърдите ви и по какъв начин се усещат на досег е значима част от тяхното здраве. Въпреки че провеждането на постоянни скринингови проби за рак на гърдата е значимо, не откриват всеки рак на гърдата. Това значи, че също по този начин е значимо за вас да знаете по какъв начин нормално наподобяват и се усещат гърдите ви, тъй че да сте наясно с всички промени в тях.

Най-честият признак на рак на гърдата е нова бучка или маса (въпреки че множеството бучки на гърдата не са рак). Безболезнена, твърда маса с неправилни ръбове е по-вероятно да бъде рак, само че ракът на гърдата може да бъде също мек, кръговиден, сензитивен или даже мъчителен.
Други вероятни признаци на рак на гърдата включват: Подуване на цялата или част от гърдата (дори в случай че не се усеща бучка) Трапчинка по кожата (понякога наподобяваща на портокалова кора) Болка в гърдите или зърното Прибиране/вдлъбване на зърното (завъртане навътре) Кожата на зърната или гърдите е зачервена, суха, лющеща се или удебелена Секреция от зърната (различна от кърмата) Подути лимфни възли под мишницата или покрай ключицата (Понякога това може да е симптом за разпространяване на рак на гърдата, даже преди първичният израстък в гърдата да е задоволително огромен, с цел да се усети.)
 2376785

Много от тези признаци могат да бъдат породени и от доброкачествени (неракови) положения на гърдата. Все отново, в случай че забележите нова маса на гърдата, бучка или друга смяна, неотложно се обърнете към доктор, с цел да установите в точния момент на какво се дължат те.

Не забравяйте, че прегледите вкъщи не заместват постоянния скрининг за рак на гърдата. Скрининговата мамография постоянно може да помогне за ранно разкриване на рак на гърдата, преди да се появят признаци. Ранното разкриване на болестта ви дава по-добър късмет за сполучливо лекуване.

Източник: cancer.org
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР