Това, че в обществото - не само у нас, а

Това, че в обществото - не само у нас, а ...

Проф. Аргирова: Много хора със симптоми на COVID-19 не се изследват |.


Това, че в обществото - не само у нас, а и по света - има много Томаневерници, не е отсега и не е само за коронавируса. Проблемът е, че сега доста хора със симптоми не се изследват. 

Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Водещият се завърна на екран, след като преболедува COVID-19. 

За да говорим за нова вълна, старата трябва да е приключила, да има период без
новозаразени лица, а това при нас не се е случило, обясни експертът. Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват и на които им беше необходим документ, а сега идват хора със симптоми или контактни, каза още проф. Аргирова. По думите й това няма да е последната епидемия от коронавирус и ние трябва да внимаваме колко близо допускаме животните до нас. 

Единственото лекарство, което сега се сочи като основно при COVID-19, е ремдесивир. При него обаче има една тънкост - трябва да се използва на по-ранен етап на заболяаването, а не да се
изчаква, уточни тя. 

Проф. Аргирова коментира и имунитета, който се придобива след прекарване на болестта. Не е само срокът, в който действат - притеснява ме, дали - при непрекъснатата изменчивост на вируса, антителата ще бъдат валидни, ако имаме мутант, обясни вирусологът. 

Мерките срещу разпространяването на заразата закъсняват - в цяла Европа и у нас затварят барове и ресторанти, след дъжд качулка, коментира още проф. Радка Аргирова. Но заразата не е дух от бутилка, за да я изпуснем, отговори тя на въпроса на Любенов защо изпуснахме заразата. 

Източник: offnews.bg