Това, че турският президент Реджеп Ердоган е сприхав, е известно

...
Това, че турският президент Реджеп Ердоган е сприхав, е известно
Коментари Харесай

Гърция и Турция: едно крехко приятелство

Това, че турският президент Реджеп Ердоган е раздразним, е известно в множеството европейски столици и изключително в Берлин. Ето че и Атина трябваше да се запознае с тази присъща линия на Ердоган. Още в самото начало гръцкият президент Прокопис Павлополус подсети недвусмислено на своя турски сътрудник, че договорът от Лозана от 1923 година, който контролира границите и статута на малцинствата сред Гърция и Турция, не предстои на предоговаряне. Ердоган избухна и стартира да изрежда от турска позиция редица нарушавания на Лозанския контракт от страна на гърците.

Взаимно съмнение

По този метод за следващ път стана ясно какъв брой огромно е взаимното съмнение в политическите връзки сред Гърция и Турция. В съзнанието на гърците модерна Турция към момента е правоприемник на Османската империя, под чието иго Гърция е била епохи. За турците пък съвременна Гърция си остава агресорът, който подпали гръцко-турската война през 1922 година и факторът, който докара до дестабилизирането на Кипър, завършило с турската намеса през 1974 година. Актуалната неприязън в Атина демонстрира, че макар всички старания за доближаване от 1990-те години насам, връзките сред двете страни надалеч не са достигнали зрелостта на германско-френското другарство.

Посещението на Ердоган в Гърция бе осъществено след повторната покана от страна на гръцкия министър председател Алексис Ципрас. Визитата нито беше грижливо готова, нито трябваше да послужи преди всичко за поддържане на така нежното гръцко-турско другарство. Поканата към Ердоган беше отправена в миг, когато Анкара е в изострени връзки с Берлин и Вашингтон. И визитата трябваше да бъде първата стъпка към завръщането на Турция към западната общественост. Защото освен Гърция, а и целият Европейски Съюз имат витален интерес от това съглашението за бежанците да бъде продължено дълготрайно, с цел да бъде стеснен масирания поток от бежанци към гръцките острови. В най-общи линии, съглашението действа добре, макар търканията сред Ердоган и Европа.

Разумните половинки

Съпругите на двамата политици се демонстрираха по-разумни от своите половинки. В четвъртък Емине Ердоган беше болна и за жалост трябваше да отсрочи всичките си визити, планувани в програмата. Вместо това тя одобри спътницата в живота на премиера Ципрас - Бети Бациана. Жените на известните кавгаджии знаеха защо могат да приказват без никакви проблеми - за насъбрания опит на двете страни в бежанската рецесия. И този диалог мина в сърдечна атмосфера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР