Това че сте излъгали през август, не ви оправдава да

...
Това че сте излъгали през август, не ви оправдава да
Коментари Харесай

Асен Василев към кабинета: Не изнасилвайте бюджетните процедури!

Това че сте излъгали през август, не ви оправдава да не вкарате закон за бюджета. Незипълнението на тази задача ще докара до тежки последствия следващата година, предизвести съпредседателят на Политическа партия Асен Василев от парламентарната естрада.

Бившият финансов министър посочи, че при невнасянето на нов бюджет, тежките последствия ще са по няколко линии. Шансовете за влизане в еврозоната без бюджет за 2023 са нула, предизвести Василев. Второ – възможностите да излезете на външни, даже вътрешни пазари, да наберете дългово финансиране без утвърден бюджет не са положителни и дори да се извърши дълговото финансиране, това ще стане при доста по-лоши лихвени проценти. Това е като да идете в банката и да кажете – нямам бизнес проект, само че ми дайте заем.

Третото и най-тежко като проблем събитие, коегто ще се случи  и Нинова даде поръчка, че сред 1 и 2 четене всички ПГ ще внесат оферти за разноски. Но защото това не е бюджетна процедура, те нито ще бъдат остойностени, тъй като няма число в удължителния закон, нито ще бъдат остойностени вярно приходите, нито ще има заложено бюджетно салдо.Т.е. няма заложен недостиг, с който Народно събрание да се преценява. Между 1 и 2 четене ще се развихри безотговорно оферти за разноски, само че не са остойностени с доходи и няма главното оръжие  - да не се пипа бюджетното салдо.

Ако гласуваме през днешния ден на 1 четене, вие нямате право да го изтеглите от Народно събрание. През удължителния бюджет има редица смислени политики, само че няма по какъв начин, те би трябвало да минат през през най-различни закони, с обезчестяване на бюджетния развой, отсече Василев.  

Това е пояснение, за какво част от ограниченията ние не сме внесли през друго законодателство, а искахме естествена бюджетна процедура. Искахме да бъдат остойностени, да забележим, че бюджетът може да го понесе. Колеги, не е късно, изтеглете го преди да бъде признат на първо гласоподаване и вкарайте същински бюджет. Ако не вкарате същински бюджет, това, което ще би трябвало да работите първо полугодие последваща година е да обяснявате какви разноски от кое място са пристигнали, след това да търсите доходи, без да имате естествена рамка и не на последно място – би трябвало да има един естествен план какво се случва до края на годината. 

Снимки: Агнес Методиева 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР