Това, че сладоледът е в прекалено ниски температури не му

...
Това, че сладоледът е в прекалено ниски температури не му
Коментари Харесай

Епидемиологът д-р Бацелова: Това, което се прави в някои заведения е недопустимо

Това, че сладоледът е в прекомерно ниски температури не му подсигурява, че в него ешерихия коли няма да успее да се задържи дотам, че в един миг, попаднал в човешкия организъм, да не докара до зараза. Това сподели за " Фокус " епидемиологът доктор Христиана Бацелова във връзка проучване на Центъра по биология на храните, в което се споделя, че " всеки трети сладолед във фунийка или чашка е нечист с ешерихия коли ". 

Хигиена

" По принцип ешерихия коли е бактерия, която се среща обикновено в червата и на човек, и на животни. За да провокира заболяване, би трябвало да се обхванат по-големи количества и има значение и кой тъкмо вариант е заразил продуктите, които ще се употребяват. Винаги има риск за по-тежко протичане при дребните деца и възрастни пациенти. Не е за подценяване това проучване ", сподели тя.

Хигиената в обектите за хранене в България тук-там съвсем липсва, безапелационна бе доктор Бацелова.

" Буквално липсват обикновени правила за хигиена. Има четири стъпки, които би трябвало да съблюдаваме за това храната да бъде безвредна. Трябва да имаме чисти ръце, принадлежности и повърхности. Храната би трябвало да се разделя - сурови меса от сурови плодове и зеленчуци, самун и мляко. При готвенето е доста значима термичната обработка. Тя би трябвало да е на нужните градуси. И по-късно е доста значимо храната, която сме сготвили, да се охлажда оптимално бързо, с цел да не се развъждат в нея микроорганизми ".

Сладолед

" Относно сладоледа - неприятното е, че ешерихия коли, някои от тях, могат да устоят и в замразени храни. Дори в Съединени американски щати имаше разказани такива епидемиологични гърмежи на инфекции с ешерихия коли от замразени пилета. Това, че сладоледът е в прекомерно ниски температури - не му подсигурява, че в него ешерихия коли няма да успее да се задържи дотам, че в един миг, попаднал в човешкия организъм, да не докара до зараза ", изясни доктор Бацелова.

Епидемиологът акцентира, че е нужна прецизна хигиена на ръцете и на повърхностите в обектите за хранене. Всички еднократни принадлежности за хранене (пример: сламки) - би трябвало да бъдат опаковани и по този метод да се дадат. 

" Имайте поради, че ешерихия коли се отделя с фекалиите. Всеки самичък може да реши от кое място е пристигнала тази бактерия по лъжичките, фунийките или по самия сладолед ", сподели доктор Бацелова.

Специалистът разяснява хигиената в заведенията и ограниченията, които подхващат институциите. 

" Контролът би трябвало да е извънредно прецизен. За мен би трябвало той да е доста по-строг и да се взимат доста повече проби. Аз като клиент виждам очеизвадни неща. Те би трябвало да вършат усещане на контролните органи. Без да ги обидя - може би би трябвало да има по-строги санкции и санкции ", сподели епидемиологът.

" Прави ми усещане, че приборите за хранене се слагат и се пипат с ръце, с които преди този момент се пипат пари, порти, повърхности. Виждам по какъв начин се слагат приборите за хранене. Даже предишния ден ни сложиха принадлежности без салфетка, непосредствено върху покривката. Чиниите прекомерно доста се опипват, чашите също се пипат в тази част, която има директен контакт с устните. Сламките доста рядко са опаковани. Не ми харесват солници, червен пипер и шарена сол, които са поставени насипно в отворени обичайни български съдове, от които би трябвало да бъркаме с пръсти. Това е неприемливо. Всичко би трябвало да е в затворени солници, които да бъдат по-късно употребявани, а не човек да бърка в тях. Неприятно усещане ми вършат обекти за бързо хранене като дюнери - не виждам да се работи с ръкавици, питките се пипат с голи ръце, всичко се поставя на плотове. Дори места, на които се употребяват ръкавици - те не се сменят. Важно е личният състав да бъде подготвен по какъв начин се съблюдава хигиена, тъй като в случай че ли не - те ще вървят до тоалетна, ще излязат от нея и няма да си измият ръцете, и по-късно ще ви подготвят храната ", сподели доктор Бацелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР