Това, че се движим към двата процента от БВП за

...
Това, че се движим към двата процента от БВП за
Коментари Харесай

Недофинансирането на армията остава

Това, че се движим към двата % от Брутният вътрешен продукт за защита през 2024 година с 1,58 на 100 за 2019 година, е добра оценка за плана на държавния бюджет. Но упованията на основата на потребностите са доста повече. Засега те не се покриват от заложените цифри. И не предвещават разлъка с констатацията за недофинансиране на армията, която години наред намира място в държавните отчети за положението на защитата и въоръжените сили.

Според претекстовете към плана са обезпечени средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в това число за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове за рационализация „ Придобиване на нов вид военен аероплан “, „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд “ и „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “. Постигането на упоменатия % се дължи на огромната, както разясняват някои, разходна част от 1,839 милиарда лева Добре е, въпреки всичко да се знае, че за Министерството на защитата, т.е. за потребностите на войската, остават единствено две трети от тази сума или 1, 277 милиарда лева

Голямото нарастване на парите за МО спрямо предходната година е… 84, 192 млн. лева Макар че в Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул на Република България до 2024 година е записано: „ За превъзмогване на ниските равнища на окомплектованост на структурите с персонален състав, Планът планува нарастване на бюджета за защита в размер на 97 676 хиляди лева за 2019 година Ежегодно до 2024 година в това число ще се обезпечават спомагателни средства за личен състав. Това цели повишение на обществения статут на военнослужещите, мотивацията на персоналния състав и привлекателността на военната специалност “. Преди месец и нещо министърът на защитата Красимир Каракачанов беше споделил, че са му нужни най-малко 200 милиона от горната страна, с цел да поддържа наличната техника и да усили военните заплати. Ще би трябвало, обаче да се оправя с по-малко от половината. Още повече, че това нарастване е единствено в перото за личен състав. Капиталовите разноски са застинали на тазгодишното равнище от 55, 364 млн. лева А се чака до края на годината или при започване на идната да има контракт за възобновяване на танковете Т-72 и на бойните машини на пехотата. В рамките на три години следва да бъде възобновена летателната валидност на цялата щурмова авиация. Предстои осъществяването на втория съответен контракт с РСК „ МиГ “, с който се извършва рамковото съглашение до 2021 година Има план за възобновяване на Л-39. До края на годината би трябвало да бъде подписан контракт за ремонта на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17. Докъде ще стигнат парите? Или още веднъж ще отчитаме, да вземем за пример, малко летателни часове на водачите заради неизправна техника.

Социалните упования от новия бюджет също не се оправдават. Базата за установяване размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба на военнослужещите и другите чиновници в бранш „ Сигурност “ остава и през идната година 380 лева За разлика от минималния размер на главната заплата за най-ниската служба, планувана за заемане от държавен чиновник, който нараства от 510 на 560 лева Т.е. няма да има сериозна смяна на размера на военните заплати. Обещанато 10-процентно нарастване на възнагражденията на военнослужещите, а както излиза наяве към този момент, и на цивилните чиновници, би трябвало да се извършва с тези малко повече от 84 милиона. А се надяваме числеността на армията да пораства. Няма смяна и в размера на компенсациите, които се поставят на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго обитаемо място и заради това са прекратили трудовите или служебните си правни отношения. Той остава 340 лева Както и за безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в интернационалните интервенции и задачи. При минимална работна заплата от 560 лева такова обезщетение е най-малкото обидно. Всичко това се случва при започване на акцията, която Министерството на защитата стартира за привличане на военнослужещи и попълване на огромния некомплект. Липсата на атрактивен обществен пакет в бюджета обрича напъните на крах. Както се споделя, този филм към този момент сме го гледали. За страдание, несъмнено.

Почти е несъмнено, че параметрите на плана няма да се трансформират. Такова знамение не е ставало. Обикновено в Народното събрание, в това число в Комисията по защита, се установи, че парите за войската не са задоволителни на фона на дилемите от национално и съюзно естество, само че в края на краищата се случва това, което е написал финансовият министър.

За процентите

Оказва се, че разчетните проценти от Брутният вътрешен продукт за защита в държавния бюджет са нещо релативно. За тази година да вземем за пример те са 1,55. Стана по този начин обаче, че плануваните 371 млн. лева в централния бюджет за трите съществени плана за рационализация на армията няма да бъдат изхарчени. Не за друго, а тъй като договорите няма да бъдат подписани до края на тази година. Така че на изхода на 2018 година тази, надали не, заветна цел, т.е. процентите падат. Няма данни неусвоените средства да са препланирани за ремонт на наличната техника, каквито упования имаше.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР