Това, че реших да стана веган, е един от най-важните

...
Това, че реших да стана веган, е един от най-важните
Коментари Харесай

Веганството в спорта: мода или бъдеще за професионалните състезатели

Това, че взех решение да стана веган, е един от най-важните фактори, които доведоха до четвъртата ми международна купа ".

Думите са на Люис Хамилтън в едно от първите му изявленията след спечелването на международната купа във Формула 1 през сезон 2017. Британският водач сподели, че не яде артикули от скотски генезис и се усеща доста по-добре.

Световният първенец не яде алено месо от повече от две години, като през този интервал разгласи, че е песцетарианец. Това е относително нов тип вегетарианство, което включва потреблението на морска храна, само че не и на други типове месо. Терминът съчетава италианската дума " pesce " (риба) с британската " vegetarian ". Много хора избират този тип вегетарианство като златна среда сред типичната Западна диета и диетата, която изключва всяко месо. Песцетарианството е изключително харесвано от хората, на които им е мъчно да си набират задоволително протеини от прецизно вегетарианската диета. Твърденията са, че през 2017 година Хамилтън последователно е спрял пилешкото место, а по-късно и морската храна, с цел да стане веган.

" На 32 години се усещам в най-хубавата си форма, кожата ми е в доста по-добро положение. Мога да подвигам повече тежести във фитнеса и имам много повече сила ", изясни през лятото Хамилтън.

Звездата от Формула 1 обаче надалеч не е единственият първокласен състезател, който не яде место и други скотски артикули. В последните няколко години доста спортисти минаха към характерна диета, която считат, че не затруднява представянето им на корта, пистата, кръга или терена.

Внимавай какво ядеш

Години наред се смяташе, че няма по какъв начин състезател да получава задоволително сила и да зарежда тялото си с задоволително калории, в случай че не яде месо. Учени от няколко университета от Съединени американски щати, които са експерти и в маратоните обаче, оборват сходно изказване.

Професорите Дейвид Нийман, Енет Ларсън-Мейер и специалистът Нанси Кларк потвърждават научно, че даже и единствено с диета на растения състезател може да бъде на висота. " Диетата няма да направи от един несъвършен състезател популярен. При най-хубавите геният към този момент е развъртян и се търси онази дребна парченце, която ти дава преимущество ", изяснява професор Нийман.

В продължение на няколко години в свои писания той учи представянето на спортисти, сравнявайки вегани с такива, които одобряват месо всеки ден. Резултатите сочат, че спортистите вегани са по-издръжливи особено в спортовете, в които се търси това – маратони, дълги автомобилни съревнования, тенис, даже и бойните спортове.

" Не е случайност, че от ден на ден бойци минават на тази диета, само че при всеки е строго самостоятелно, тъй като се нуждаят от доста калории, които би трябвало да одобряват ", прибавя Нанси Кларк. Тя изяснява, че веганите тежат сред 2 и 5 кг по-малко, само че загубата на тегло не води до загуба на сила. " Спортистите вегани имат даже по-качествена и чиста мускулатура. Холестеролът им е по-нисък ".

Основната компликация за спортистите, които са вегани, е, че би трябвало да си набират витамин В12, който преди всичко се намира в продуктите от скотски генезис. Вече обаче има задоволително хранителни добавки, тъй че и това е поправимо.

Помощник за дълголетна кариера

Сред най-известните спортисти, които са вегани, са сестрите Серена и Винъс Уилямс. Те са изключили всевъзможни скотски артикули от диетите си преди доста години, а когато си разрешат да " наклонен " от пътя, им е позволено да ядат суши.

" Аз съм по-стриктна и мисля, че това е доста добър метод да се грижиш за тялото си, когато минеш избрана възраст, изключително при спортистите. Следя всичко, което поемам, и мисля, че в това отношение съм доста по-педантична от Серена ", споделя по-голямата от двете сестри Винъс.

 Кариерата на сестрите Уилямс се простира сполучливо към този момент съвсем 20 години.
© Associated Press

Кариерата на сестрите Уилямс се простира сполучливо към този момент съвсем 20 години.

Двете американски тенисистки станаха вегани поради заболяване на Винъс Уилямс. През 2011 година тя беше измъчвана от синдрома на Сьогрен - автоимунно заболяване, което изтощава организма и провокира болки в ставите. Тя реши да стане веган, а Серена я поддържа и до в този момент го прави.

Друг състезател, идващ тези хранителни привички, е Джърмейн Дефоу – седми по голове в ранглистата на Висшата лига със 161 попадения. Вече на 35 години, нападателят продължава да бъде част от националния тим на Англия и да бележи.

Дефоу е прецизен. Разказва, че всеки ден яде спанак и коприва и изцяло е изключил шоколада, който преди години му е бил обичан. Освен това футболистът понижава и приема на кофеин в дните, когато има мачове.

Български национал става веган поради жена си

Вегани измежду спортистите има и в България, като един от тях е футболният национал Симеон Славчев. Халфът на полския " Лехия " (Гданск) става подобен около годеницата си Сара Маринова.

 Веганството в спорта: мода или бъдеще за професионалните състезатели
© LAP.bg

Преди няколко години някогашната състезателка по баскетбол получава автоимунно заболяване и в продължение на няколко месеца е парализирана, само че се излекува, като ползва веганството. " Бях уверена, че сама съм си отговорна. Сега се подкрепям в ремисия само с помощта на храната ", споделя Маринова, а около нея и Славчев стопира да яде месо и скотски артикули.

В момента Маринова се грижи за формата на футболиста, неговата диета и счита, че това ще усъвършенства представянето му на терена.

Алпинистът Атанас Скатов постоянно акцентира, че е веган. " Причините заради които прекосих на този режим на хранене са комплексни– морални, здравословни, научни и духовни ", написа в уеб страницата си Скатов, който предходната година изкачи Еверест за повторно.

" Веганството занапред ще се популяризира и имам вяра, че повече хора ще се замислят с какво да се хранят и по какъв начин да живеят. Животът е прекомерно къс, с цел да бъде прахосан на вятъра и да унищожим планетата, единствено и единствено да се храним с храна, която даже не е предопределена за нас хората. Повече от три години не съм консумирал животинска продукция и дръзвам да кажа, че се усещам добре и реализирам доста положителни физически резултати. Експериментът ми продължава и имам вяра, че човек може да живее обикновено, да спортува и да се любува на живота и единствено с консумация на растителна храна ", твърди Скатов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР