Това, че през 2022 г. икономиката на България счупи“ много

...
Това, че през 2022 г. икономиката на България счупи“ много
Коментари Харесай

Опасно самоуспокоение

Това, че през 2022 година стопанската система на България „ счупи “ доста върхове по никакъв метод не би трябвало да успокоява, че същото ще се повтори и през 2023 и 2024 година Политическите обединения, които за следващ път не могат да намерят формула за ръководство, наподобява подценяват натрупващите се предупредителни знаци за идните провокации. Още повече, фокусът още веднъж е върху проблемите на вчерашния ден вместо върху рисковете на утрешния – показателна е обсебеността с повишаването на яйцата, олиото и кашкавала в миг, когато цените им стартират да спадат; прочее митингите на локални производители в последните седмици са против прекомерно ниските цени.

Ако инфлацията, движена от енергийна рецесия и повишаване на съществени първични материали и храни беше безспорният водещ проблем на 2022 година, то обстановката, пред която ще сме изправени в идващите месеци е от закъснение на растежа, даже спад в избрани браншове, по-ниски цени, оттова – по-ниски облаги, приходи и продажби. Всичко това има директно отношение към положението на обществените финанси, и сигурно – към готовността на България за приемане на еврото.

Не е нужно да се чертаят катастрофични сюжети, каквито мнозина привидяха от представянето на провокациите пред бюджета от министъра на финансите предишния месец – тук неведнъж сме се противопоставяли на продавачите на боязън с справедливи данни и разбор, основан на обстоятелства и причини. Но неглижирането на рисковете и отводът да се регистрира смяната на обстановката – от политици, работодателски организации и синдикати – е най-малкото стеснителен.

Вече измина едно тримесечие от 2023 година, като разликите с 2022 година би трябвало да са явни. Анализатори и институции също разгласиха поредност прогнози, които регистрират новата реалност. Министерството на финансите в пролетната си макроикономическа прогноза чака закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт до 1,8% – или съвсем двойно спрямо предходната година. Това, най-общо, следва наклонността за съществено изстудяване в европейската стопанска система – растежът в еврозоната ще е сред 0,8% и 1% съгласно последните прогнози на МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Голямата смяна е политиката на ЕЦБ за стягане на паричната политика и повишение на лихвите. Резултатите към този момент „ преливат “ в действителната стопанска система. Няколко месеца кредитната интензивност в еврозоната се забавя, а в последните два месеца дори имаме спад на заема за частния бранш. Бизнес и семейства към този момент заплащат доста по-високи лихви. За пети следващ месец от октомври насам продажбите на дребно в еврозоната спадат в действително изражение – с 3% през февруари. Още повече, продажбите на храни спадат с 4,9% – явен знак, че инфлацията дава отражение на действителните приходи и води до понижение на потреблението даже в богатите стопански системи, като в Германия спадът е със 7%.

Данните за индустриалното произвеждане са неуверени в най-хубавия случай. В Германия – водеща промишлена стопанска система и най-съществен търговски сътрудник на България – преработващата индустрия регистрира спад на годишна база в четири от последните пет месеца, за февруари спадът е 0,6%. Забавя се износът на еврозоната за водещите търговски сътрудници и най-големи международни стопански системи Китай и Съединени американски щати.

Какво се случва в България? За първи път след пандемията през февруари се регистрира спад в показателя на произвеждане в преработващата промишленост – с 0,3% по отношение на същия месец на 2022 година, само че забавянето на растежа е видно от есента. Ръстът на износа през февруари е 7,2% на годишна основа, само че при 6,5% растеж на цени на производител за интернационалния пазар това на практика значи стагниране в действително изражение. Отделно, самото усмиряване и даже спад на цените на производител и на основни първични материали ще докара до спад в номиналните доходи на експортьорите, а оттова – и до техните облаги и евентуално дължими налози.

Под макроданните се развиват и няколко съответни сюжета, които един по един ще „ изтрият “ еднократните положителни резултати, дали влияние върху стопанската система през 2022 година Износът на електрическа енергия регистрира 57% спад на годишна база до предходната седмица, освен това – с двойно по-ниски цени. Накратко, големите облаги в държавната енергетика няма да се повторят, в противен случай – още веднъж на дневен ред ще излезе натискът за субсидиране на въглищните централи. Няма да се повтори и големият растеж в преработката на горива, а цените също са надолу от постигнатото пролетта и лятото на 2022 година Рекордът в растежа на преработката и износа на слънчогледово олио също няма да бъде още един, и още веднъж виждаме спад в цените. Туризмът означи голям скок поради възобновяване на пътуванията след пандемията – в този момент растежът ще се охлади до естествените темпове.

И по този начин нататък – общото е, че неповторимите условия, които ненадейно помогнаха на българската стопанска система да счупи доста върхове през предходната година няма да се повторят. Това не значи, че изпадаме в криза, или че следва финансова рецесия – само че лесните и подарени от външни условия победи към този момент няма да ги има. Дори инфлационният бонус, на който се радват министрите на финансите, се свива – доколкото средногодишната инфлация за 2022 година беше 13%, прогнозата за 2023 година е 8,7%, което на процедура значи „ едвам “ 3-4% покачване на цените от февруари до декември. Това несъмнено ще даде отражение върху номиналните стойности на продажби, облаги и приходи – и оттова, на данъчните приходи.

На този декор към март бюджетът към този момент е с 690 млн. лв. недостиг, и единствено за март – с 500 млн. лева на минус. Разходите порастват доста по-бързо от приходите, макар релативно високия растеж на постъпленията досега. И още един подробност – в края на 2022 година получихме задатък и първо заплащане по НПВУ за 2,7 милиарда лв., а за планове по проекта са платени под 100 млн. лв.. През 2023 година може да стане противоположното – към този момент да се натрупат разноски, а нови приходи са под въпрос. А те са под въпрос поради голямото закъснение и отхвърли от промени – политическата рецесия и директното блокиране на редица законодателни промени и други ограничения слага под риск и двете полугодишни заплащания тази година на обща стойност от близо 2,9 милиарда лв..

Тази макро картина демонстрира, че внезапно би трябвало да се излезе от говоренето от близкото минало – за свръхпечалби и обезщетения за предприятия, за фискално пространство, което разрешава необятни и скъпи ограничения, за битка с високите цени и впрочем. Икономическата полемика следва да се отрезви за новите провокации, които допускат както някакво позволение на политическия безпорядък в страната, по този начин и явен средносрочен небосвод за бюджетната политика, който да не се отклонява от задачите за бюджетното салдо и да подсигурява финансовата непоклатимост.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР