Това, че някои кампании се озаглавяват по определен начин, не

...
Това, че някои кампании се озаглавяват по определен начин, не
Коментари Харесай

КЗП: „Търговците нямат право да ограничават правата ни при пазаруване по време на Черния петък“

Това, че някои акции се озаглавяват по избран метод, не ги прави по-различни от всяка акция за понижение. Т.е. всичко това би трябвало да минава под знака на наредбите на Закона за отбрана на потребителите, който е безапелационен, че би трябвало стоката да е продавана на остарялата цена най-малко един месец преди старта на понижението. Самото понижение може да продължи от един ден до 30 дни, напомни по телевизия Bulgaria ON AIR ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов във връзка Черния петък, който тази година е на 29 ноември.

„ Наблюдаваме едно преливане на акции за понижения, стартирайки от в този момент – средата на ноември, на чак до след Коледа и Нова година. Не може да се кумулират механично процентите понижени, когато Вие в действителност вършиме понижение на понижението. Би било илюзия за потребителите, в случай че в границите на Черния петък да вземем за пример, Вие сте понижили с 30% някакви артикули, които продавате, и по-късно в навечерието на Коледно- новогодишните празници ги намалите с още 20% и анонсирате общо 50% понижение “, изясни ръководителят на КЗП.

Според Димитър Маргаритов, за разлика от други страни като Китай и Съединени американски щати, където пониженията са 80-90% за по- къс интервал от време, типичното за тези акции в България е, че те са повече на брой и по-продължителни. „ Независимо от това какви са акциите – по какъв начин ги назоваваме, какъв е процентът понижение и какъв брой дълго се предлага на вниманието на потребителите, те имат всички тези права, каквито биха имали и когато си купуват артикули на постоянната цена “, акцентира той. Например, правото на претенция за недостатъци, на отвод в 14-дневен период от закупена онлайн стока или отвън търговски обект, както и опцията да тестват стоката преди да я закупят. Създаването на електронни магазини, които имат за цел да просъществуват единствено в границите на тези акции и то с цел да акумулират някакви средства и след това доставките да не бъдат осъществени е един от главните опасности при извършването на покупки на Черния петък през интернет, предизвести Маргаритов.

„ Много деликатно към магазини, които са по подозрителен метод изглеждащи, с нереално ниски цени, със станалото в последно време проблем – потреблението на идентичност на известни хора, които не знаят и това е на границата към този момент с закононарушението “, подчертава той. Други проблеми, на които и КЗП се е натъквала, са закъснение на доставки, неуважаване правото на отвод и други Димитър Маргаритов сподели още, че по отношение на идния зимен сезон по самодейност на Министерството на туризма са извършени поредност от срещи с всички институции, които са ангажирани с процеса на контрола в туристическите обекти, ски пистите и оборудванията в тях. „ Най-важното е да успеем да създадем по този начин, че със взаимни екипи да ревизираме, да откриваме всичко, което е проблематично, едновременно. Това изиграва вътрешна контролна роля сред институциите, а и не основава непотребна компликация при търговците, които знаем, че от време на време с съображение недоволстват, когато ден след ден някой влиза при тях на инспекции от най-различно естество.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР