Това че имате офис на последния етаж и на врата

...
Това че имате офис на последния етаж и на врата
Коментари Харесай

Те тровят цялата компания

Това че имате офис на последния етаж и на врата ви написа шеф не значи, че в действителност сте огромен началник, или най-малко, че сте добър в тази роля.

Повечето компании имат в редиците си най-малко няколко неприятни ръководителя. Може би те просто не са били подготвени да поемат управническа роля, има ли са неприятен модели за подражателство или пък просто не им пука.

Каквато и да е повода за посредственото им показване в ролята на началник, не е нужно да бъдете изключително прозорливи, с цел да ги разпознаете отдалеко, стига да сте наясно с навиците и личностните черти, които ги издават. Ако управител от вашата компания показва някои от тези „ качества “, би трябвало да бъдете извънредно деликатни, тъй като неприятното водачество не въздейства единствено на екипа, воден от незапознат началник, само че с времето се разнася из цялата организация и отравя фирмената просвета.

Шефът лакомец

Ако сте работили за водач нарцис, то доста добре знаете какъв брой умели може да бъдат тези мениджъри в привличането на светлината на прожекторите върху самите тях във всяка обстановка. Лидерът, който не е подготвен да сложи задачата и своя екип над себе си в никакъв случай няма да завоюва доверието и лоялността на хората, които управлява.

Шефът, който ръководи посредством боязън

Може и да не ви се има вяра, само че и през днешния ден към момента има водачи, които се гордеят с това, че служилите им се опасяват от тях. Те имат вяра, че страха кара хората да ги слушат по-внимателно и да изпъляват техните заръки. Истината обаче е, че това предпочитание за доминация над другите е симптом на уязвимост, а не на мощ. Цената на ръководството посредством боязън е доверието и уважението на вашите чиновници.

Шефът, който отбягва споровете

Конфликтите са неразделна част от работата, тъй че когато един водач непрекъснато отбягва стресовите обстановки и сложните диалози, той лишава чиновниците си от значима поддръжка, от която те имат потребност, с цел да дават най-хубавото от себе си в работата. Добрият водач подхожда към споровете без предубеждения и с проект за намирането на компромис. Игнорирането на споровете не значи, че те изчезват – те в действителност стават повече и по-лоши.

Шефът, който мисли, че знае всичко

Най-добрите водачи са наясно с това до каква степен тъкмо се простира границите на техните знания и умения. Те нямат потребността да бъдат най-умния човек в стаята и не се опасяват да си признават, когато не знаят нещо. Добрите водачи не пропущат опция да научат нещо ново. Лидерът, който не е любопитен и не задава въпроси, не извършва пълноценно ролята си на подобен.

Шефът, на който не може да се разчита

Когато вашият началник споделя едно, а прави друго, той освен демонстрира безконтролно и несериозно държание, само че и дава неприятен образец на останалите. Истинските водачи стоят зад думите си и не дават обещания, които не могат да изпълнят,

Шефът, който си приписва заслугите за непознати достижения

Най-значимите триумфи на всяка компания са реализирани с екипна работа. Когато мениджърът си преписва заслугите за цялата работа, останалите губят мотивация да дават най-хубавото от себе си. Най-добрите водачи не пропущат опция да насочат светлината на прожекторите върху своите чиновници и да им отдадат заслуженото за техните хрумвания, старания и труд.

Шефът, който не слуша

В множеството случаи водачите имат премного опит и знания, който да споделят със чиновниците си, само че в случай че избират единствено да приказват за себе си и да изслушват чиновниците си, те няма да научат техните проблеми, потребности и стремежи, а това значи, че няма да бъдат ефикасни водачи.

Шефът, който постоянно е прав

Компанията, в която водачът постоянно е прави и всяко мнение, което опонира на неговото е неверно, е компания, в която шерването и дискутирането на разнообразни хрумвания  е просто невероятно. Когато човек не може свободно да показва себе си и своите визии, той не може да бъде пълностоен в работата си.

Шефът микромениджър

Микромениджърът счита, че би трябвало да прави всичко самичък, тъй като другите не могат да го вършат толкоз добре, колкото него. Той управлява всяко деяние на своите чиновници, с цел да се увери, че то е изпълнено по метода, по който желае. В последна сметка единствения резултат от този управнически метод е, че чиновниците стартират да се чудят дали не е по-добре да потърсят друго работно място, където техните гении и качества да бъдат оценени уместно.

Шефът черноглед

Когато имате водач, който се концентрира единствено върху отрицателното, може да бъде извънредно мъчно да постигнете какъвто и да е било прогрес в работата. Негативизма основава токсична просвета, при която триумфите на чиновниците остават незабелязани и всяко достижение се омаловажава.

……………….

 Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР