Това, че Христо Бисеров е бил принуден да напусне своите

...
Това, че Христо Бисеров е бил принуден да напусне своите
Коментари Харесай

И на втора инстанция съдът не смята, че Христо Бисеров е пострадал морално, защото беше съден

Това, че Христо Бисеров е бил заставен да напусне своите партийни и държавни постове поради абсурда отпреди 7 години - с обвиняванията за пране на пари, му е нанесло по-сериозна щета за персоналното му достолепие, в сравнение с самите обвинявания. Тези обвинявания не устояха в съда и Бисеров даже осъди прокуратурата за обвиняването. А заключенията от какво е потърпевш повече Бисеров са на състав на Софийския апелативен съд (САС) с ръководител и докладчик Диана Коледжикова. С него съдът стимулира решението си да понижи двойно, до 7500 лв. компенсацията за неимуществени вреди, което осъжда прокуратурата да заплати на някогашния зам.-председател на Народното събрание и на Движение за права и свободи, написа Lex.bg.
Преди две години Бисеров заведе дело против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) и изиска 70 000 лв. - за морални вреди поради това, че беше изправен пред съд.
В края на предходната година арбитър Стефан Кюркчиев от Софийския градски съд (СГС) присъди на Бисеров 15 000 лв., въпреки също да одобри, че положителното име на Бисеров не е потърпевшо поради делото, а политическата му кариера е завършила, тъй като е подал оставка. Според САС обаче компенсацията от 15 000 лв. е повишено и би довело до безпричинно обогатяване. Апелативните съдии не са съгласни с първата инстанция, че накърненото възприятие за чест и достолепие са доста по-голяма неимуществена щета за Бисеров, в сравнение с за други потърпевши.
" Това е по този начин, тъй като персоналното достолепие и високата самокритика на ищеца са потърпевши не толкоз от повдигнатото обвиняване, а от загубата на държавните и партийни постове, която не е в причинна връзка с обвиняването. Несъмнено противозаконното обвиняване в осъществяване на закононарушение и поддържането на обвиняването пред три правосъдни инстанции е довело да накърняване достойнството и достолепието на ищеца. Настоящата инстанция приема, че при съответните условия тази щета не надвишава нормалния размер на вреди, които се презумират в сходни случаи ", написа в претекстовете. 
Бисеров обаче твърди в исковата си молба, че поради делото се е изолирал и не контактувал толкоз с предприемачи, политици и висши магистрати. И даже след оправдаването, хората не вярвали, че той е почтен.
Пред близки пък Бисеров се тормозил, че за обвиняванията против него обществено говорел персонално основният прокурор. Свидетел казвал, че политиката била не специалност, а предопределение за Бисеров, тъй като професионално той към този момент бил съумял – като юрист с доста клиенти в Хасково. През февруари предходната година той още веднъж се вписал като юрист, само че отказвал рекомендации за себе си, тъй като не бил в положение да влезе в правосъдна зала и да бъде бранител, откакто до неотдавна е бил обвинен. Градският съд обаче също не се съгласи, че публичните настройки към Бисеров като политик са се трансформирали поради наказателното дело.
Апелативният съд пък добавя, че стресът, терзанията и отрицателните преживявания на Бисеров се дължат и на водените против него каузи за конфискация от страна на КПКОНПИ. Срещу него и фамилията му има импортиран иск за лишаване на имущество за 2 млн. лв., който неотдавна потегли още веднъж в градския съд. Отделно дело за конфискация на имущество за над 4 млн. лв. има и против брачната половинка му Мария и доведения му наследник Ивайло Главинков. Миналата година Софийският областен съд го приключи, само че през април т.г. апелативният съд го възобнови.
Решението за размера на паричното обезщетение може да се апелира и пред Върховния касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР