Това, че България е председател на Съвета на ЕС за

...
Това, че България е председател на Съвета на ЕС за
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята

" Това, че България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз за шест месеца не значи, че можем да създадем всичко, което желаем. Можем да се придвижим доста напред, в случай че политическият хайлайф на всяка една от страните, искащи участие в евроатлантическите структури, надрасне историята ".

Тази позиция беше изразена от министър-председателя Бойко Борисов при присъединяване му в Срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните-участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, оповестиха от държавната пресслужба.

" Нашите балкански нации - те са европейски нации, само че хората имат потребност от вероятност, освен да си приказваме кой цар на кого е. Това е значимо за историците, само че кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни ", разяснява Борисов в Дубровник, където се организира форумът.

Той уточни, че пред сътрудниците си е обяснил, че участието в НАТО и Европейски Съюз стартира от смяната в манталитета. " На Балканите навикът е какъв брой пари и по кое време ще дадат - в случай че може незабавно, и внезапно да станем като Швейцария. Този нрав би трябвало да се промени.

В Европейския съюз се работи по различен метод - хората преди всичко желаят да видят полезностите, да видят промените, да видят свободата на словото, свободата на напредването, битката с престъпността, с корупцията и едвам тогава можем да сложим тематиката за присъединението с кохезионните фондове, с Берлинския развой и всичко останало ", сподели Борисов.

Според него пресните рани от споровете на Балканите спъват процеса на интеграция и на развиване на района. Борисов даде образец със разногласията за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна и Херцеговина.

" Би трябвало да е Косово. И насочих апел към сътрудника /сръбския президент Александър/ Вучич да се съгласят. Как ще приказваме за НАТО и Европейски Съюз, като едно председателство не може да създадем? ", уточни министър-председателят.

Борисов посочи и значимостта на икономическото развиване на страните от Балканите, припомняйки българската сентенция " Помогни си самичък, с цел да ти помогне и Господ " и издадената от цар Иван Асен Втори през 1230 година Дубровнишка грамота, която е основала предпоставки за развиването на търговията сред България и Хърватия още през Средновековието.

" Да създадем по този начин, че на Балканите Брутният вътрешен продукт да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни желаят ", е мнението на българския министър председател. Той означи значимостта на инфраструктурните планове и уточни, че до момента в който България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това към момента не е приоритет.

Премиерът Борисов сподели пред публицисти в Дубровник, че в провежданите от него в границите на форума двустранни срещи с президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич разисква развиването както на двустранните стопански връзки, по този начин и постигането на връзки на добросъседство сред страните от Балканите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР