Това бяха избори, които провокираха войни на мемета, огромни билбордове,

Това бяха избори, които провокираха войни на мемета, огромни билбордове, ...

Вълнения в Нова Зеландия след съмнения за руска намеса във вота за птица на годината.


Това бяха избори, които провокираха войни на мемета, огромни билбордове, ожесточени нападки между конкурентните кампании и сега – обвинения за руско изборно мошеничество. Става дума за тазгодишния конкурс "Птица на годината" в Нова Зеландия, обикновено протичащ като образователно допитване с цел да насочи вниманието съм тежкото състояние на местните видове птици. Сега обаче на организаторите на конкурса се наложи да отхвърлят обвиненията за това, че резултатите за 2019 г. са били изкривени вследствие на нечестна игра, след като бе забелязано, че голяма част от гласовете са дошли от други държави, разказва британският в."Гардиан".

Хората стигат до всевъзможни теории за руска намеса в новозеландските избори, коментира Меган Хубшър, говорител на независимата обществена организация за защита на природата "Forest and Bird", която провежда ежегодното гласуване. Но ние можем да уверим всички, че този път всичко бе честно, допълва тя.

През цялата 14-годишна история на конкурса, организаторите му усъвършенстваха средствата за защита на вота, в отговор на опитите той да бъде хакнат. Гласуването през 2019 г. беше най-сигурното досега, твърди организаторката.

През 2018 г. в хода на онлайн гласуването бяха подадени 300 фалшиви гласа от австралийци, които пробваха да манипулират вота в полза на дяволицата.

В понеделник бяха обявени резултатите от тазгодишното гласуване, в което са участвали хора от 92 страни. Болшинството от задграничните гласове са подадени от Австралия - 684, следвана от Великобритания (682), Съединените щати (563) и Русия (335).

Източник: mediapool.bg