Това бяха 18 много интензивни разговора, четвърти ден подред, но

...
Това бяха 18 много интензивни разговора, четвърти ден подред, но
Коментари Харесай

Лакърдиите в мола приключиха. Бъдещите управници се разбрали по всички теми

" Това бяха 18 доста интензивни диалога, четвърти ден поред, само че нямаше тематика, в която да сложим българския интерес и да не реализираме голямо единодушие. Това значи, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да осъществим всички точки с действителни дейности и след четири години България няма да наподобява по този метод ". Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков след края и на последната, 18-та преговрна тематика " Международни връзки " сред експертните групи за сформиране на съдружно съглашение с " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

Запазване на позицията на България по повод Република Северна Македония /РСМ/ и нейното надграждане в градивен дух, договориха участниците в бъдещата коалиция.
свързани новини190389на 26.11.202121008на 26.11.2021
България чака от управляващите на РСМ за подсигуряват трайно правата на жителите на РСМ, които се самоопределят като българи. Относно работата на взаимните комисии, планувани в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и РСМ, участниците в съдружния формат одобриха те да заседават всеки месец. " Искаме да създадем действителен календар на тези срещи - най-малко веднъж на месец и действително да реализираме резултати ", сподели Кирил Петков.

Потвърждаване на евроатлантическата интеграция на България, интеграция в региона на правораздаването, енергетиката и опазването на здравето, както и реформиране на европейската политика по миграция и убежища, ще са измежду задачите на българската външна политика на вероятно съдружно ръководство.
свързани новини18128на 26.11.2021
Пътна карта за приемането на страната ни в Еврозоната, в сходство с финансовата и икономическата ни тактика и ефикасна информационна тактика, също ще залегне в съглашението за ръководство. Както и присъединение към Шенгенското съглашение. Недопускане на диференцираната интеграция в Европейски Съюз " на две скорости " и ускорение на работата по приемането и използването на Плана за възобновяване и резистентност, бяха част от препоръчаните ограничения.

Друг акцент в диалозите бе обезпечаването на финансово обезпечена политика за развиване на връзките със прилежащите страни.

Да бъдат непокътнати правата на българите във Англия също сплоти договарящите, също и равноправни връзки с Русия, учредени на правилата на интернационалното право, гледище за връщане на българските архиви. Фокус ще има и върху правата на българската общественост в Украйна. Преглед и осъвременяване на закона за българите в чужбина и актуализация на нормативната база, планува бъдещата политика на възможния съдружен кабинет.

Държавната организация за българите в чужбина да се трансформира като конструкция към Министерство на външните работи, планува бъдещата управническа стратегия. Нужен е също повсеместен разбор и стратегически обзор на дипломатическата работа, резултати от който да се обсъдят в съдружен формат. Преговарящите страни се договориха и за систематична оценка на качеството на консулските услуги за жителите, основаването на непринуден указател за българите в чужбина, основаване на Фонд " Стамболов " за финансово обезпечаване на българи, които да приключват в елитни непознати университети против уговорката по-късно най-малко пет години да работят в България. Кирил Петков разясни, че тази финансова помощ е грант и като подобен си остава заем, в случай че студентът реши да остане в съответната страна.

Сред задачите на външната ни политика ще е задълбочаване връзките с Република Корея, Япония, Канада, Индо-тихоокеанския район. Задълбочаване на стратегическото съдействие със Съединени американски щати. Взаимоизгодно съдействие с Китай в синхрон с метода на Европейски Съюз. Засилване разговора с Близкия Изток и Северна Африка. Запазване на добросъседските връзки с Турция, запазващи достолепието на страната ни и при съблюдаване на човешките права. Подкрепа за ново съглашение сред Европейски Съюз и Турция по въпроса за бежанците, също сплоти договарящите.

Сред цели е усилване ролята на Министерство на външните работи за развиване на външноикономическите връзки, гарантиране на енергийната сигурност, привличане на задгранични вложения.

Активно присъединяване в договарянията за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз до 2023 г също се чака да залегне в съдружното съглашение в частта за външната политика.

Насърчаване на присъединяване на българите по света в изборния развой посредством улеснение и несъмнено гласоподаване също стои на дневен ред. Как ще бъде тъкмо - дали ще е отдалечено или по пощата, това е въпрос на разбор, сподели Кирил Петков. Преглед и осъвременяване на съществуващия закон за българите в чужбина, както и подкрепяне от страна на Министерство на външните работи работата на МОН при оказване на помощта за българските учебни заведения зад граница, и възстановяване на консулските услуги, изнесени консулски услуги и цифрови услуги, също са част от целите. Друг акцент бе подобряването на положението и ръководството на парцелите зад граница.

Участниците се сплотиха към позицията за възобновяване на разговора с Русия, в границите на Европейски Съюз, и развиване на равноправни връзки на база правилата на интернационалното право.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР