Това беше събитие, при което можеше да ви се прииска

Това беше събитие, при което можеше да ви се прииска ...

Времето на Дивия Запад за Facebook и Сие приключи.


Това беше събитие, при което можеше да ви се прииска да хвърлите телевизора си през прозореца. По време на  изслушването на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг Европейският парламент показа една неудобна слабост. Вместо точни и ясни въпроси за нарушаването на въпроса с личните данни, манипулирането на изборите, фалшивите новини и избягването на данъците от страна на компанията, видяхме парад на суетата. Повечето депутати бяха наперени като Кубрат Пулев на ринга и прекараха повече време в спорове помежду си. Така обаче не може, ако европейците искат да се противопоставят на международните актьори. Това изслушване беше не само пропусната възможност, но и причина за срам.

Основателят на Facebook отдавна изрича извинения с лекота. През последното десетилетие социалната мрежа се превърна в световен монополист над частния обмен на информация. И всеки път, когато нещата загрубеят, когато злоупотребите станат публично известни, Марк Зукърбърг слага вратовръзка и костюм и казва: „Съжалявам, не го мислихме така. Ще се справим по-добре“. Той обича да дава вид на леко стресиран и невинен младеж и обича да говори за началото на бизнеса си в общежитията. Но този човек вече е милиардер и знае точно какво прави. Неговият бизнес модел е продажбата на лични данни. И дори ако толкова много пъти настоява, че ще сложи край на злоупотребите, печалбата на Facebook се основава на това винаги да се продава по-целенасочена, по-инвазивна реклама. А това се основава на все повече и повече използване на данните от нищо неподозиращите или лековерните потребители. Говори се, че в САЩ вече се практикува използването на технологията за разпознаване на лица без изричното съгласие на потребителите. Възможностите пред това са неограничени.

Но ако дадете на Зукърбърг шанса в Европейския парламент да избере от стръка с многобройните въпроси тези, на които той най-лесно може да отговори, просто го оставяте да се измъкне твърде лесно. „Блокирахме двеста приложения“, заяви шефът на Facebook по темата за злоупотребата с данни от Cambridge Analytica. Разбира се, той не можел да гарантира, че подобни случаи няма да се случват отново.

Но когато все пак се промъкнат по-неудобни въпроси, като например за връзката между потребителите на Facebook и Whatsapp, Зукърбърг просто заговаря за нещо друго. Например за проучването на социалното благополучие, което компанията му е осъществила. Но не споменава за тези служители от най-ранните дни на социалната мрежа, които са напуснали компанията и са написали книги за това как да се борим с разрушителната пристрастимост към присъствието в социалните медии.

Откато стана известно, че Китай работи върху тоталитарна система на социален и емоционален контрол над гражданите си чрез интернет, дори и последният идеалист трябва да е разбрал, че социалните мрежи могат да създават индивидуален мониторинг, какъвто дори и Оруел не си е представял в кошмарите си.

С фразата "неприкосновеността на личния живот е остаряло понятие, някак си датира от вчера“ Марк Зукърбърг искаше да промени чувствата и навиците на милиони хора". И той успя частично. Но сега идва отстъплението, защото само няколко години по-късно знаем, че това ще е едно от най-ценните и важни човешки права в бъдеще. И не можем да го оставим в ръцете на на предприемачи като шефа на Facebook.

Пазарната мощ трябва да свърши тук и да започне политическата регулация. Зукърбърг заяви, че не трябва да има твърде много регулации, за да не се ограничават новите идеи. Но накъде води това вече сме виждали. Ние оставихме на Зукърбърг твърде голяма свобода, за да преследва своите бизнес интереси. Това възражение вече не е убедително, а напротив, прави го подозрителен.

Общият регламент за защита на данните, който влиза в сила тази седмица в ЕС, е важна първа стъпка. Но имаме нужда от повече правила за определяне на лимитите за интернет компаниите. И когато Зукърбърг твърди, че компанията му плаща законно изискваните данъци, за съжаление той е прав. Защото именно европейските държави му помогнаха дори и за най-скандалното избягване на данъци. Това трябва да се спре, а за това помагат само важащи за целия ЕС закони.

Но става дума за нещо по-важно. Много е сложно да се регулират социалните мрежи. Но те отдавна показват своята социална и политическа експлозивна сила и какви щети могат да нанесат на демокрациите. Времето на Дивия Запад за Facebook и Сие приключи, дори ако Марк Зукърбърг все още казва толкова често „Съжалявам“.  Сега става въпрос за преоткриването и защитата на личното пространство.

Източник: investor.bg