Това беше просто един невероятен вой на онези, които живеят

...
Това беше просто един невероятен вой на онези, които живеят
Коментари Харесай

Александър Сиди: Защо да не попитаме хората дали искат президентска република?

Това беше просто един необикновен писък на тези, които живеят в югоносталгията в Македония и тези, които живеят в коминтерна у нас. Това е писменост, основана у нас и която изнасяме на открито. Тя си е българска, за какво да продължаваме да я назоваваме славянска? Ако не бяха пристигнали учениците на Кирил и Методий в България, в този момент делото им щеше да остане единствено като въпрос за повишение на оценките в историческите факултети. Това разяснява в студиото на "Лице в лице " по bTV националният представител от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди по отношение на преименуването на 24-ти май като Ден на българската книжовност, култура и просвета.

,,Не виждам за какво да продължаваме да поддържаме московската теза, че писмеността е славянска?! Не виждам какъв е казусът – получихме доста поздравления от хора, които не са идеологически обременени'', добави Сиди.

Депутатът отхвърли слуховете, че от ГЕРБ са приели предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за смяна на името на празника, като в подмяна от Вътрешна македонска революционна организация са подкрепили ГЕРБ в основаването на краткотрайна комисия по отношение на въпроса с новата Конституция.

Няма никаква договорка, просто тъй като едното няма нищо общо с другото – комисията е част от целия развой, който стартира от ГЕРБ. Това че сме дали своят вот за основаване на комисията не значи, че сме дали своят вот новата Конституция. В едно вероятно Велико национално заседание не може да се гласоподава нова Конституция, в случай че няма най-малко 2/3 единодушие от народните представители, изясни Александър Сиди.

,,Защо, да вземем за пример, да не попитаме хората на референдум дали желаят президентска република? Оттам-нататък има парламентарен ред – там се споделя каква е процедурата. С референдум няма да приемем Конституцията на господин Кирилов. Суверенът е този, който би трябвало да дава насоката, само че България е правова страна, т.е. има си правов ред, по който се случват нещата'', акцентира още той.

Тази комисия би трябвало да вземе едно-единствено решение и то е дали има смисъл от промени в Конституцията. Пак ще повторя, че тази краткотрайна комисия е част от процеса по конституционната процедура, а крайното решение ще има Народното събрание за това дали да се свика или не Велико национално заседание, означи депутатът.

Относно законопроекта на Вътрешна македонска революционна организация за налагане на по-строг надзор върху неправителствените организации у нас, спонсорирани от чужбина, Александър Сиди изрично съобщи, че той няма да бъде отдръпнат. По думите му един подобен закон ще разреши НПО-тата у нас да бъдат проверявани и по този начин да има цялостна бистрота на активността им и техните външни спонсори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР