Това беше първата пресконференция на новото ръководство на МО. В

...
Това беше първата пресконференция на новото ръководство на МО. В
Коментари Харесай

Няма проблем с изплащането на заплатите в армията

Това беше първата конференция на новото управление на МО. В нея участваха още заместник-министрите Пламен Йорданов и Александър Петков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Там бяха също Румяна Станимирова, шеф на дирекция „ Връзки с обществеността “ и Евгени Генов, шеф на Информационния център на МО.

Приоритети

Организирането и естественото протичане на предварителните парламентарни избори, бе първият приоритет, посочен от министъра. МО ще подкрепя външно министерство при провеждането на изборите зад граница. Това ще стане с 5 микробуса и към 30-40 чиновници в поддръжка на секционните комисии в чужбина.

Основната ни задача, акцентира министърът, е да осигурим естественото действие на Министерството на защитата на Република България. Това значи Въоръжените сили да продължат подготовката си за осъществяване на дилемите, в това число и в съюзните, двустранните и националните учения. Лично министър Панайотов още през днешния ден потегля за образователен полигон „ Корен “, с цел да взе участие в утрешния ВИП-ден на батальонното тактическо обучение с бойна пукотевица „ Ответен удар 21 “. На 10 юни ще бъде на зенитен полигон „ Шабла “, с цел да следи взаимните стрелби на зенитните подразделения на армиите на България и Сърбия. Работи се и по обезпечаване на безпроблемното предварително евакуиране на нашия контингент от Афганистан, каквото е решението на НАТО и на българското държавно управление. Разбира се, не на последно място, означи министърът, е дейното присъединяване на България, както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз, в региона на политиката за сигурност и защита. Както се споделя, пошегува се той, постоянните държавни управления имат 100 дни успокоение, а ние нямаме и 100 дни мандат.

Състоянието на

отбранителните качества

на Въоръжените сили разрешава осъществяване на дилемите по трите задачи, само че с редица ресурсни и софтуерни ограничавания, направи първия извод министърът. Предприемат се дейности за поетапното им понижаване, добави той. И това управление е открило дефицит на персонален състав във Въоръжените сили в границите на към 20 %, като най-тежко е ситуацията в Сухопътни войски, където некомплектът стигал до 30 на 100. Причините? Голямата демографска рецесия, конкуренцията на пазара на труда и обществения статут на военнослужещите, изброи министърът.

За трите плана за рационализация

Проектът за придобиване на нови изтребители F-16 върви безпрепятствено. Основните действия за приемане на самолетите са съсредоточени в авиобаза Граф Игнатиево.

Договорът за двата патрулни кораба е подписан с немската компания „ Люрсен “. Част от парите са платени. Министърът не е знаел, че корабите са закупени без муниции. Предстои, сподели той, да бъде разгласен план и да се работи за закупуване на муниции за двата кораба, като приблизителната цена варирала сред 400-500 млн. лева до 1 милиарда лева Адмирал Ефтимов уточни, че е естествена процедура боеприпасите да се декларират и доставят след подписване на контракта за корабите.

Третият план за бойните бронирани машини за Сухопътните войски бе избран от министъра, като провален. Известно е, че двете компании, които стигнаха до финала на процедурата дадоха по-висока цена от гласуваната от Народното събрание. Министър Панайотов е приказвал с представители на една от тях и ги е питал за аргументите офертата да надвишава с към половин милиард сумата, записана в плана за капиталов разход. Обяснението било, че първичните спецификации са променяни в към 90 позиции по време на договарянията, което е принудило участниците в търга да сложат така наречен буфери, което е довело до неприемливата цена.

Проверки в структури на МО и контракти

Министърът даде информация за приключени одитни инспекции в Главна дирекция „ Инфраструктура на защитата “ за 2018 и 2019 година В момента тече инспекция в същата дирекция. Интересното е, сподели министърът, че резултатите от приключилата инспекция съвсем изцяло съответстват с междинния отчет от провежданата сега. Какъв е казусът? Над 90 на 100 от поръчките са възлагани по пряк метод. Съгласно закона е добре, уточни министърът, само че не е осъществено пазарно изследване. Второ, налице е 100 % предплатено предплащане. Това, заключи министърът, значи, че МО е кредитирало частни компании с бюджетни средства. Всичко това е ставало при несъобразяване с рекомендации на финансовото министерство за възпиране от предплатено разплащане. Проверката за 2018 и 2019 година е изпратена както до Агенцията за държавна финансова ревизия, по този начин и до Прокуратурата.

В момента тече инспекция в ТЕРЕМ ЕАД и в Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “. За организацията министърът сподели „ Предишната инспекция, която е осъществена в ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело “ установи редица пропуски, които са довели, в това число до неспособност да бъдат осъществени почивки от правоимащи лица, т.е. от хора, които са си платили картите. Конкретното е за военно-почивния дом в Несебър за сезон „ Лято 2020 “. “

Министърът изнесе данни и за контракти за медийни услуги. За първите три месеца на тази година за излъчването на рекламни клипове за акцията „ Бъди боец “ в две национални малките екрани са изразходвани 240 хиляди лева с Данък добавена стойност. „ Като се има поради, че МО разполага с ВТК, който е на бюджетна прехрана, е бил подписан контракт с телевизия с фолклорна устременост за правене на периодически месечни излъчвания с военна тема. Договорът е на стойност 36 хиляди лева с Данък добавена стойност. За реализацията на предаванията е бил възложен достъп до видеоархива на ВТК “, заяви министърът. Също на стойност 36 хиляди лева е предоставена поддръжка на платформа на фейсбук. Предишните години това е осъществено от чиновници на Пресцентъра на МО, без в допълнение възнаграждение.

Кадрови промени

Твърде дълго време службите „ Военно разузнаване “ и „ Военна полиция “ стоят без титуляри шефове, сподели министърът. По-скоро или по-късно ще има назначения, отговори на въпрос той. Надявам се, че по време на служебното държавно управление и за двете служби ще бъдат препоръчани титуляри, с цел да бъдат утвърдени от държавното управление и назначени с декрет на президента, сподели още министърът.

Чешнегирово

Случилото се на 11 май с нахлуването на американски военнослужещи в частен парцел в Чешнегирово по време на взаимно обучение, бе несъмнено от министъра като неприятна неточност. Периметърът на учението е бил избран точно преди години с географски координати. Цехът е бил отвън периметъра. „ Аз разпоредих незабавна инспекция, която към този момент завърши в Пловдив. Потвърждава се, че има двама виновни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали – това занапред се ревизира към този момент от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на защитата. Аз считам, че виновните би трябвало да понесат санкции, освен това съществени санкции “, уточни министърът.

На конференцията бе обявено и за случай с курсанти, упражнявали парашутни скокове на летище Чешнегирово. Пострадал е член на групата, която се е притекла на помощ на един от парашутистите, който се е заплел в дърво при приземяването. Клон на дърво се счупил, блъснал курсанта, който помагал. Раненият е с тежка черепно-мозъчна контузия. Опериран е в Пловдив, тъй като не е било допустимо неговото превозване във ВМА-София. Курсантът, чийто парашут се е заплел в дървото, е със строшен крайник.

Спирдон Спирдонов - Otbrana.com
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР