Това беше един от първите протести в Хонконг след влизането

...
Това беше един от първите протести в Хонконг след влизането
Коментари Харесай

Демонстрантите в Хонконг се приспособяват, за да заобиколят закона за националната сигурност

Това беше един от първите митинги в Хонконг след влизането в действие на всяващия боязън закон за националната сигурност. Сред десетината стачкуващи по обяд в първокласен мол в централния търговски квартал един мъж издигна постер, на който отдалеко се виждаше написано на китайски: " Свобода на Хонконг, гражданска война на нашето време ". Властите таман бяха забранили този девиз с аргумента, че има сепаратистки подтекст и по тази причина е в прорез със възбраната на сепаратистки дейности в новия закон за сигурността.

След малко служители на реда за битка с безредиците влязоха в мола, разгонвайки присъстващите. Те задържаха индивида, като му споделиха, че лозунгът е неразрешен. Но когато чиновниците на реда се вгледаха от близко в постера, на него не се виждаха никакви думи. Имаше единствено кръгови очертания върху противоположен декор. Полицаите направиха няколко фотоси на постера и пуснаха индивида.

След въвеждането на закона за сигурността - който не разрешава сепаратистки, подривни и терористични дейности, както и секрети съглашения с непознати сили с санкции до пожизнен затвор - антиправителствените стачкуващи в Хонконг и подкрепящите придвижването им, приспособяват методите си, с цел да могат гласовете им да бъдат чути без нарушение на закона. Преди той да влезе в действие на 30 юни, протестиращите постоянно държаха разноцветни постери, покрити с лозунги, вариращи от заклеймяване на китайското държавно управление до апели за самостоятелност на Хонконг. Оттогава те обаче станаха изобретателни в прикриването на своите послания.

Мнозина от стачкуващите в първокласния мол държаха празни листове бяла хартия, с цел да стачкуват против китайския " бял гнет " на политически репресии. Други плакати са с такива знаци, че да заобиколят възбраната за лозунги. Властите още не са оповестили категорично дали тези форми на изложение са противозаконни.

Законът имаше вцепеняващ резултат върху " жълтите магазини ", които поддържат протестното придвижване. Поради опасения от проблеми с управляващите в доста от тях са махнати аксесоарите на митинга и лепенките с думи на поддръжка от клиенти. Някои притежатели на магазини като Тан Вон са поставили празни лепкави листчета, с цел да покажат взаимност с придвижването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР