Това беше безпилотния разузнавателен самолет D-21, разработен от същия отдел

...
Това беше безпилотния разузнавателен самолет D-21, разработен от същия отдел
Коментари Харесай

Удивителна история: Как СССР се сдоби с таен безпилотен самолет на САЩ

Това беше безпилотния разследващ аероплан D-21, създаден от същия отдел на „ Локхийд “, където основават Blackbird. Устройствата са сходни по дизайн и предопределение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и голяма надморска височина, като единствената разлика е, че след осъществяване на задачата SR-71 се връща в базата, а D-21 изпуска касетата със снимания филм и се самоунищожава.

Дронът излетява от особено оборудван Blackbird. По-късно е създаден вид за пускане от B-52.

Първият военен полет на устройството приключи с гаф. Излитайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелетя над Китай, снима нуклеарен полигон покрай езерото Лоб-Нор, а по-късно по незнайна причина не поема противоположен курс, а продължава да лети до привършване на горивото си и каца в покрайнината на Байконур. Съветските инженери деликатно изследваха апарата.

„ Това представляваше огромен интерес за руската авиационна индустрия, защото е относително компактна машина, оборудвана със модерна разследваща техника и предопределена за дълги разследващи полети с висока свръхзвукова скорост при условия на мощно кинетично нагряване “, споделят съветските историци, експерти по авиацията Ефим Гордън и Владимир Ригман.

С решение на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики от 19 март 1971 година в Съветския съюз стартира създаването на стратегическия дрон „ Ворон “, сходен на D-21. Носител на апарата би трябвало да бъде ракетоносача Ту-160.

И американските, и руските дронове станаха жертва на напредъка в региона на шпионските спътници. Снимките от космоса и в двете страни бяха приети за по-обещаваща посока и безпилотните планове бяха затворени. „ Гарван “ в никакъв случай не е издигнат. Двадесетина D-21 се съхраняват в „ гробището на самолета “ в американската въздушна база „ Дейвис-Монтен “.

Източник: pogled.info
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР