Тотнъм постигна важна победа над Манчестър сити с 1:0 в

...
Тотнъм постигна важна победа над Манчестър сити с 1:0 в
Коментари Харесай

"Тотнъм" пречупи "Сити" в драматичния английски дуел в Шампионската лига

" Тотнъм " реализира значима победа над " Манчестър сити " с 1:0 в британското дерби от четвъртфиналите в Шампионската лига. Кореецът Хьон Мин Сон се трансформира в воин за " шпорите " в трагичен мач, реализирайки единственото попадение в 79-ата минута.

Попадението на корееца дава късмет на " шпорите " да мечтаят за първо класиране на полуфинал в шампионата от сезон 1961-62 насам.

Срещата на " Тотнъм стейдиъм " беше доста забавна и с тактически двубой сред мениджърите Маурисио Почетино и Пеп Гуардиола. " Тотнъм " беше изправен пред доста сложна обстановка, само че още в 13-ата минута Юго Лорис избави дузпа на Серхио Агуеро. " Шпорите " играха и 35 минути без звездата си Хари Кейн, който се контузи.

Победата е първа за " Тотнъм " над " Сити " от 2 октомври 2016 година Тимът беше в серия от четири дуела без триумф и три следващи загуби.

Поражението поставя завършек на серия от 14 следващи победи на " Сити " във всички шампионати. Тимът на Гуардиола губи едвам за повторно през 2019 година

Реваншът е на 17 април на " Етихад ".За пръв път от доста време Маурисио Почетино можеше да разчита на титулярния си състав, като само Ерик Дайър отсъстваше поради травма. Всички останали бяха на линия, като по-големите изненади бяха в състава на " жителите ". Там Кевин Де Бройне и Лерой Сане останаха на аварийна пейка за сметка на Илкай Гюндоган и Рияд Марез.

Началните минути бяха за " жителите ", които бяха малко по-активни. Изненадващо " Тотнъм " не съумя да откри домашен напън, а одобри играта в своята половина. В 11-ата минута Рахим Стърлинг опита удар, само че топката срещна ръката на Дани Роуз, след което се отдалечи от вратата. Първоначално играта продължи, само че реферът Бьорн Кайперс получи сигнал от видеоасистентите и употребява системата VAR.

Холандският арбитър уточни бялата точка, а зад топката застана Серхио Агуеро. Изстрелът на аржентинеца от 11-те метра обаче беше избавен от Юго Лорис. За френския вратар това беше трета избавена дузпа през 2019 година, от общо три, които са изпълнени против него.

 Пропускът на Агуеро от бялата точка.
© Reuters

Пропускът на Агуеро от бялата точка.

След първите 20 минути устремът на " Сити " секна и " Тотнъм " съумя да придвижи играта в половината на гостите. Футболистите на Маурисио Почетино започнаха да пресират доста по-активно противника си, което тормози играчите в небесносиньо.

Макар и да играеха по-рядко с топката домакините имаха по-опасните обстановки. Стремежът в дейностите на " шпорите " беше бързо да развиват офанзивите си и да търсят удар. До почивката те оправиха два точни, като и двата бяха дело на Дани Роуз, само че левият бек не затрудни Едерсон.

Хари Кейн не съумя да се освободи от отбраната на " жителите ". В офанзива " Сити " показваше интензивност основно от Агуеро, който търсеше метод да се реваншира за пропуснатата дузпа, най-много с удари отдалеко.

Втората част стартира на доста високи обороти, като и двата отбора имаха по една добра опция. Първо Стърлинг стреля с левия крайник, само че Лорис се намеси. След това " шпорите " дадоха отговор с доста рисков фалцов удар на Сон, само че топката не съумя да откри задачата.

Постепенно " Сити " се прибра в своята половина, като просто не успяваше да задържи дълго време топката. Гостите дадоха самодейността на своя противник, само че казусът за " шпорите " беше че по този начин и не създаваха голови положения.

 Ситуацията, при която Кейн се контузи.
© Reuters

Ситуацията, при която Кейн се контузи.

В 57-ата минута обстановката за " Тотнъм " стана още по-тежка, откакто Хари Кейн се контузи и напусна терена. Голмайсторът на " шпорите " опита да притисне Фабиан Делф до крайната линия, само че несъзнателно левият бек на " Сити " стъпи върху глезена на Кейн, който поддаде.

След излизането на Кейн от терена обстановката се промени и " Сити " още веднъж си върна преимуществото. Серхио Агуеро беше заменен от Габриел Жезуш и " жителите " на собствен ред се настаниха в полето на домакините.

Въпреки че 10 минути играта се водеше в полето на " Тотнъм ", точно " шпорите " съумяха да нанесат съдбоносен удар. Това стана в 79-ата минута, когато Хьон Мин Сон изведе " шпорите " напред.

Ериксен изведе корееца в наказателното поле, в началото той се затвори самичък, само че възвърне позицията си, завъртя се и стреля под плонжа на Едерсон - 1:0.


© Reuters

Сон означи първото попадение в Шампионската лига на " Тотнъм стейдиъм ", откакто дни по-рано вкара и в първата среща на оборудването от Висшата лига.

В другата среща " Ливърпул " завоюва против " Порто " с 2:0 и направи значима крачка към второ следващо класиране на полуфинал. Мърсисайдци вкараха и двата гола до почивката, само че след нея демонстрираха много съмнения в отбрана.

Мърсисайдци започнаха доста въодушевено пред почитателите си на " Анфийлд " и след единствено пет минути съумяха да открият резултата. След офанзива отляво, топката стигна до Фирмино, който я продължи хубаво за Наби Кейта и халфът без да се бави стреля. Топката се отклони леко в Оливър Торес, колкото с цел да залъже Икер Касияс и да влезе в мрежата му.


© Reuters

Ранното попадение в допълнение скова гостите от Португалия, които дълго време не съумяха да стигнат до наказателното поле на алените. Вместо това " Ливърпул " имаше още един отличен късмет да вкара гол. С пропуск обаче се регистрира Салах.

Все отново в 26-ата минута домакините вкараха втори гол, удвоявайки задатъка си. Джордан Хендерсън откри с прелестно подаване сред четирима бранители Трент Александър-Арнолд. Десният бек на " Ливърпул " центрира простреслно към Фирмино и той нямаше по какъв начин да сгреши на празна врата - 2:0.

Гостите претендираха за засада, само че повторенията ясно демонстрираха, че пред топката е само ръката на бразилеца, което потвърди, че засада няма.


© Reuters

След като вкараха два гола футболистите на Юрген Клоп внезапно позволиха спад в играта си. В дейностите на бранителите в алено се видяха съмнения, което незабавно отвори благоприятни условия пред звездата на " драконите " Муса Марега.

Той направи два пропуща, а в 30-ата минута гостите желаеха и дузпа за игра с ръка на Александър-Арнолд. Реферът Антонио Матеу Лаос прегледа обстановката на повтаряне и даде сигнал играта на продължи.

През втората част " Ливърпул " имаше превес, изключително в първите 15 минути. Тогава Салах се регистрира с още един пропуск, а прекрасен удар насочи и Кейта, само че не откри вратата.

След 70-ата минута " Порто " усети, че няма какво да губи и се хвърли в предни позиции. Няколко пъти отбраната пред Алисон беше сложена напрегнат и сподели леки съмнения. Гостите от Португалия имаха своите благоприятни условия, само че не стигаха до скъпо попадение преди реванша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР