Тотално занемаряване на профилактичните прегледи. Това сочат анализите на онколозите

...
Тотално занемаряване на профилактичните прегледи. Това сочат анализите на онколозите
Коментари Харесай

Онколози: Профилактиката е занемарена, абсурд е жените да не знаят какво е мамография

Тотално пренебрегване на профилактичните прегледи. Това сочат анализите на онколозите от КОЦ - Пловдив, след двата тура на прегледите в Ивайловград за ранно разкриване на злокачествени тумори. Идеята за провеждането им в отдалечените и труднодостъпни региони е на онкохирурга от КОЦ доктор Ваня Балева. При двете визити са били съветвани общо над 450 души. По време на второто, експертите са изследвали 285 пациенти за 3 дни. 24 от тях се се нуждаели от оперативно лекуване, като при някои от тях интервенциите към този момент са осъществени.
С новооткритите формирания на млечната жлеза, които би трябвало да се доуточнят с мамографии, са били 15 дами. При прегледите в Ивайловград са открити още 2 пациентки с формирания на женските полови органи, една с УНГ проблеми, а четирима са с урологични. Двама души, лекувани в други лечебни заведения, не са били удовлетворени от диспансерното наблюдаване и са поискали да се трансферират към КОЦ - Пловдив.
В този регион 90 % от дамите не са си правили мамография последните 5 години, не ни е ясно за какво. Да не приказваме, че някои дами недоумяваха какво е това проучване. За 21 век това е парадокс, разяснява доктор Балева. Тя уточни, че с изключение на неналичието на болнично заведение в Ивайловград, което е една от аргументите за занемаряването на профилактиката, при диалозите им с хората се е обрисувал и различен доста значителен проблем.  
Живеещите в отдалечените обитаеми места нямат даже средства да се придвижат до огромните градове, да не приказваме да останат за лекуване, в случай че се наложи. Онкологичната помощ е изцяло безвъзмездна, само че с цел да стигнат до нас, хората би трябвало да намерят пари да дойдат, добави специалистката. Затова тя счита, че самодейността на КОЦ - Пловдив за обхождане на отдалечените и труднодостъпните места е доста потребна и прикани и останалите 13 някогашни диспансера да подхванат сходни акции. Д-р Балева е безапелационна, че по този метод онколозите ще могат да окажат помощ на доста повече нуждаещи се.
Доброволните акции започнаха през март със Златоград. През октомври следва посещаване в Девин.
В доброволния екип - изцяло безплатно, участваха хирургът доктор Ваня Балева, началникът на отделението по образна диагностика доктор Славея Измирлиева, онкодерматологът и шеф на Диагностично-консултативния блок в КОЦ доктор Веселина Йорданова, доктор Владислав Ташев, ръководителят на патологичната лаборатория доктор Свитлана Бачурска, онкогинекологът доктор Светла Дионисиева, медицинските сестри Минка Меричева и Живка Бурдева, както и цялата клинична лаборатория.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР