Тотално нова позиция за участието си в бъдещо правителство декларираха

...
Тотално нова позиция за участието си в бъдещо правителство декларираха
Коментари Харесай

ИТН омекна: Нямаме възражения срещу кандидатурата на Рашков за шеф на КПКОНПИ

Тотално нова позиция за присъединяване си в бъдещо държавно управление заявиха хората на Слави Трифонов на днешните договаряния с Българска социалистическа партия.

Вероятно уплашени от последните социологически проучвания, които сочат, че ще бъдат навън от идващ парламент, Тошко Йорданов и Ива Митева не помниха какво са говорили до през вчерашния ден и през днешния ден обявиха, че са подготвени да гласоподават законопроекта за КПКОНПИ (с поправки) и да одобряват Бойко Рашков за началник на антикорупционната комисия. Дори към този момент не слагат алена линия пред Кирил Петков и Асен Василев за присъединяване им в кабинета.

" Днес ще подкрепим законопроекта за КПКОНПИ на първо гласоподаване с всички наши забележки. Ще настояваме за публично разискване. Преди влизането на закона и се надявам другата седмица да се гласоподава ".

Това съобщи депутатът на Има Такъв Народ Ива Митева след консултациите с Българска социалистическа партия.

" Настояваме за избор на нов ръководител на КПКОНПИ. Искаме го още от януари, когато Цацаров си подаде оставката ", посочи Митева.

Относно кандидатурата на Бойко Рашков, тя сподели: " Ще подкрепим процедурните правила, там има ясно написани периоди. Надявам се да се избере най-достойният претендент. Процедурата за това се гласоподава в Народно събрание. Нямаме възражения против кандидатурата на Рашков. Но записването на съответно име опонира на въпросните правила и ги обезсмисля. Не сме срещу, само че въпросът би трябвало да се разиска. Иначе другото значи непосредствено да влизаме и да го избираме ".

Запитан има ли представител на Политическа партия, който Има Такъв Народ не биха подкрепили за министър председател, Тошко Йорданов сподели: " Ние за имена на сме разговаряли. Мандатът не е в нас, той е в Българска социалистическа партия. Те би трябвало да приказват с политическите партии и да търсят болшинство. Ако го намерят и предложат допустим министър председател, очевидно ще има. Докато няма поставено име на масата, няма какво да приказваме. Със сигурност ще има допустими имена, ще има и неприемливи ".

" Чухме предлагането от страна на Българска социалистическа партия за стратегия. То значително покрива съдружното съглашение, което имахме подписано. Започнахме диалозите с програмата, препоръчана от Българска социалистическа партия. По програмата нямаме огромни другия, само че имаме разминавания. Тя е правена без нас. Внесохме някои наши оферти ", добави Тошко Йорданов.

Разговорът беше доста градивен. Управленската и законодателната стратегия се припокрива с нашите вижданияи това в действителност е съдружното съглашение, сподели Ива Митева на брифинга след договарянията с Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление с третия мандат.

По отношение на антикорупционния закон разговаряхме и се обединихме към това, че това законодателство би трябвало да се одобри, това очевидно е упованието на обществото. Затова ние през днешния ден ще подкрепим законопроекта на първо гласоподаване в Комисията по конституционни и правни въпроси, с всички наши забележки и възражения. Ще настояваме обаче да се организира и публично разискване другата седмица, преди влизането на закона в пленарна зала. Надявам се другата седмица законът да бъде признат на първо гласоподаване в пленарна зала, уточни Ива Митева

И добави: " Ще подкрепим и процедурните правила за избор на ръководител на КПКОНПИ. Ние настояваме за това от януари месец, когато Сотир Цацаров подаде оставка. Ние нямаме остри възражения против кандидатурата на Бойко Рашков, само че считаме, че записването на съответно име в действителност опонира натези процедурни правила и ги обезсмисля. Предстои въпросът да бъде разискван. Първо ще се одобряват процедурните правила, другото би означавало непосредствено да влизаме и да го избираме. В правилника е планувана обществена процедура, която е от 2014 година, тъй че следваме процедурата, следваме това, което Народното събрание би трябвало да одобри и прекосяваме към предложение за ръководител на КПКОНПИ. Името на Бойко Рашков остава на масата.То първо би трябвало да бъде импортирано, с цел да се стигне до неговото гласоподаване, уточни депутатът от Има Такъв Народ.

По отношение на останалата част от програмата – това са неща, на които ние доста държим. Държим Законът за персоналната помощ да бъде импортиран и да бъде подложен на масата. Имаме едно предложение за мобилна здравна помощ, с цел да могат хората и в най-отдалечените кътчета на България да могат всеки месец да бъдат преглеждани от експерти по няколко часа дневно. Законът за висшето обучение за нас също е приоритет. Друга тематика е Законът за радиото и малкия екран. Тези закони също ще останат на масата на разискване, означи Ива Митева.

Преди дни водачът на Българска социалистическа партия съобщи: „ Най-сложно е възобновяване на разговора сред Има Такъв Народ и Политическа партия “.

„ Има Такъв Народ нямат спор с Българска социалистическа партия, които имат нелеката задача да обединят партиите от обединението. Не е разумно Асен Василев и Кирил Петков да бъдат в изпълнителната власт “, разгласи пък депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов в края на мината седмица.

Той отхвърли да назове кой би бил най-подходящият претендент за министър председател. " Ние бяхме заслепени, че тези хора са приключили в чужбина, че имат нужното обучение, че са готови, само че шест месеца по-късно се оказа, че са преяли с власт ", посочи Балабанов.

Има Такъв Народ не се опасяват от избори и не се пробват да се задържат на власт. Ако не е допустимо да продължим дружно, няма нищо по-прекрасно да излезем още веднъж на избори, посочи депутатът.

Днес обаче тематиката за изборите е поставена на назад във времето, а от Има Такъв Народ заявяват, че са подготвени на всевъзможни взаимни отстъпки в името на сформиране на държавно управление.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР