Тотална кадрова метла в администрацията обеща президентът Румен Радев, ако

Тотална кадрова метла в администрацията обеща президентът Румен Радев, ако ...

Президентът се закани: Има ли служебен кабинет, всички чиновници вън!.


Тотална кадрова метла в администрацията обеща президентът Румен Радев, ако му се наложи отново да сформира служебен кабинет. Повод бяха публикации, че Митьо Очите и арестуваният с него бургаски общинар и бизнесмен Бенчо Бенчев са се облажили по време на служебното правителство на Огнян Герджиков с договори за охрана на митнически обекти в Бургас.

„Оказа се, че на практика договорите са разписани от назначени от ГЕРБ чиновници, които са останали по местата им. Помните какъв вой се надигна, че служебният кабинет кадрувал. Сега излиза, че грехът му е, че не е правил точно това. Изводът е ясен – следващият път всички вън!“, отсече във Варна президентът и окачестви кампанията за свързването му с Митьо Очите като нагла. Държавният глава бе категоричен, че няма нищо общо и с Бенчев.

„Направена е официална проверка и този човек никога не е бил в предизборния ми щаб. Не го познавам, не съм му ходил на гости“, уточни Радев.
?20180812_08585220180812_090300
Властта действа мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили, заяви във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-годишнината от създаването на Военноморските сили.

„Ако и тази година се повтори сценарият от миналата – гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми и критерии“, каза държавният глава. Той похвали преподавателите и ръководството на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, че подготвят професионалисти на световно ниво и лично връчи първите офицерски пагони на отличника на випуск „Ботевски“ – курсант-мичман Николай Генов.

„Значението на Черноморския регион, в който се преплитат разностранни интереси, расте. Растат и изискванията към ВМС, затова и очакванията към Вас са големи. Ще трябва да решавате сложни задачи с остаряла техника и при остра кадрова криза, но и да внедрите новото оборудване, което ВМС заслужава. Носете пагоните си с чест и достойнство!“, поздрави курсантите Румен Радев.

След церемонията той подчерта, че очаква от правителството ясно заложени параметри на отношенията ни с Македония. „Недопустимо е за мен евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет“, отсече Радев по повод скандала с изявлението на Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание било македонско, последвано от извинение във фейсбук.

„Това не е извинение, а българското правителството не реагира така, както трябваше“, добави Радев, който уточни, че клаузите от договора за добросъседство трябва да се допълват в преговорния процес на Македония с ЕС. На финала на визитата си на Морска гара държавният глава откри с военна церемония паметна плоча, отдаваща почит към повдига на българските моряци, спасили хиляди еврейски бежанци в годините на Холокоста. С кораби по море към Обетованата земя наши екипажи са превозили над 10 500 души, съобщиха инициаторите от ОЕБ „Шалом“-Варна.

Източник: trud.bg