Total реши да диверсифицира своите активи чрез проекти за възобновяема

...
Total реши да диверсифицира своите активи чрез проекти за възобновяема
Коментари Харесай

Total купува контролен пакет от вятърна централа в Северно море

Total реши да диверсифицира своите активи посредством планове за възобновима сила. Компанията за петрол и газ закупи от SSE надзорен пакет от 51% във вятърната централа Seagreen 1 в Северно море край крайбрежията на Шотландия. Тъй като европейските страни от ден на ден се обръщат към вятърни електроцентрали в морето, с цел да доставят нисковъглеродна сила, планът е първа стъпка за нефтената компания да стане значим участник в промишлеността. 

Сделката с SSE Renewables беше оповестена в четвъртък по едно и също време с окончателното капиталово решение и финансовото привършване на плана. Френският колос ще заплати общо 130 милиона паунда. От тях 70 милиона английски лири (87,7 милиона щатски $ / 78 милиона евро) при привършване на договорката, а SSE е подготвена за бъдещи заплащания в размер на 60 милиона паунда при избрани условия за осъществяване, съобщи Total.

Общата стойност на плана се пресмята на към 3 милиарда английски лири, в това число потенциала за транспорт на офшорни преводи от към 500 милиона английски лири. 

" Проектът ще способства за построяването на по-чиста и по-устойчива стопанска система, до момента в който преследваме екологично възобновяване от ковид ", разяснява ръководещият шеф на SSE Renewables Джим Смит.

През последните години огромните производители на нефт, в това число Норвежкия Екинор, Кралския холандски шел и Испанският Репсол, построяват дълготрайни тактики за екологизиране на финансовите си модели и интензивно влагат в развиването на възобновима сила. Понастоящем Обединеното кралство е един от най-обещаващите пазари за развиване на вятърни електроцентрали. Наличният потенциал самичък по себе си е задоволителен за доставяне с електричество на повече от 7,5 милиона семейства.

„ Това може да бъде съвършеният план за излагане на разрастващите се офшорни вятърни планове. Ако сте нефтена и газова компания, която желае да стане огромен в офшор, тогава желаете да знаете по какъв начин могат да наподобяват бъдещите планове, а не старите неща “, споделя Том Харис, анализатор в BloombergNEF. 

Seagreen ще сътвори към 400 работни места по време на строителството и ще обезпечи почти 1 милиарда паунда стопански изгоди за Шотландия и Обединеното кралство.

Проектиран за покриване на енергийните потребности на към 1 милион домове, планът ще бъде приключен до 2023 година След като бъде приключен, това ще бъде най-голямата офшорна вятърна централа в Шотландия. Договорът за покупка включва също и евентуално уголемение до потенциал до 360MW.

Сделката остава предмет на утвърждение от обществените органи и следва да бъде финализирана до юли 2020 година

Източници: worldoil.com, bbc.com, renewablesnow.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР