Total и партньорите й OMV и Repsol държат правата за

...
Total и партньорите й OMV и Repsol държат правата за
Коментари Харесай

Total започва трети проучвателен сондаж за нефт и газ в блок "Хан Аспарух"

Total и сътрудниците й OMV и Repsol държат правата за изследване в " Хан Аспарух " от 2012 година

© В© Stephen Hird / Reuters Още по тематиката
Румънски газ от Черно море ще може да стига до България

Държавната компания Transgaz ще влага 360 млн. евро в план за транспорт на синьо гориво до газопровода BRUA
27 авг 2018
Австралийската Woodside ще търси петрол и газ в Черно море дружно с Shell

Компанията ще държи 30% от плана за изследване в блок " Хан Кубрат "
19 авг 2018
Подготвя се конкурс за търсене на петрол и газ в блок " Тервел " в Черно море

Сигурен претендент за плана е " Тотал ", която работи в блок " Хан Аспарух "
10 юли 2018
Shell приготвя сондаж за петрол и газ в южната част на Черно море

Компанията планува изследването в блок " Хан Кубрат " да продължи до три месеца
12 мар 2018
Total приготвя трети изследователски сондаж в Черно море

Разглежданите три евентуални площадки се намират на над 100 км от Варна
20 дек 2017 Френският енергийна група Total стартира трети изследователски сондаж за петрол и газ в блок " Хан Аспарух ". Сондажът " Мелник-1 " се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море на почти 107 км източно от Варна, оповестиха от " Тотал Е&П България ". Заедно с сътрудниците си - австрийската OMV и испанската Repsol, компанията има позволение за търсене и изследване от 2012 година

Организация

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Това е третият дълбоководен изследователски сондаж в блок " Хан Аспарух ", който е част от работния план на сдружението. Той ще бъде осъществен от сондажния транспортен съд Noble Globetrotter II, с който бяха извършени първите две сондажни акции. Логистичното подкрепяне още веднъж ще става в пристанищната база на " Леспорт " във Варна и ще се употребяват същите снабдителни кораби, прецизираха от компанията. Проектът на процедура стартира близо година откакто сдружението разгласи капиталовото си желание и подаде документи в районната екоинспекция във Варна.

В очакване на резултати

Първият сондаж в блока - " Полшков-1 ", беше изработен през 2016 година и тогава от Total оповестиха, че са разкрили находища на петрол, само че без да дават детайлности. Вторият сондаж - " Рубин-1 ", завърши през тази година и въз основата на резултатите от него беше избрана третата площадка. " Третият сондаж бележи нов важен миг в нашата работа в Черно море и демонстрира уговорката ни към изследването на цялостния въглеводороден капацитет на блок " Хан Аспарух ", разяснява Кевин Ханафорд, шеф на " Тотал Е&П България ", в формалното известие.

Потенциал

България се надява в блока край Варна да бъдат открити находища, които да разнообразят източниците на петрол и газ в страната. Добър сигнал е фактът, че " Хан Аспарух " се намира в съседство с блок " Нептун " в румънски води, където бяха открити евентуални ресурси на 84 милиарда куб. м природен газ и до 2-3 години се чака да стартира рандеман. Концесионер там е консорциум сред OMV Petrom и американската ExxonMobil.

В български води изследвания се вършат също от Shell, която държи правата за блок " Хан Кубрат " в южната част на Черно море и приготвя първия си сондаж там. Предстои да бъде разгласен конкурс за вложител в блока " Тервел ", който се намира сред " Хан Аспарух " и " Хан Кубрат ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР