Тошко Йорданов от Има такъв народ коментира предложението на Слави

...
Тошко Йорданов от Има такъв народ коментира предложението на Слави
Коментари Харесай

Йорданов за президентската република: Може да се постигне. В момента има колективна безотговорност

Тошко Йорданов от " ИТН " разяснява предлагането на Слави Трифонов за осъществяване на референдум за прекосяване към президентска република.

" Смешно ми е по какъв начин няколко дни партиите и придворните им адвокати споделят, че не може да стане това с референдум. А това, което сподели Трифонов, е, че ще попитаме хората дали желаят. Процедурата е пределно ясна. За да има референдум би трябвало въпросът да е от компетенцията на елементарното национално заседание. Велико национално заседание се привиква за. Когато въпросът е заложен по този начин, че да е от компетенцията на нормално национално заседание, и хората го поддържат, то става наложително. При нас работят едни от най-хубавите адвокати. Въпросът ще бъде дефиниран задоволително точно, с цел да се стигне до Велико национално заседание, чиято цел ще е смяна в конституцията за президентска република. Сега, дали президентска република американски вид или френски вид, на който му споделят полупрезидентска, към този момент ще се взема решение във Великото национално заседание ", сподели той.

" Това ще е решение, тъй като ще има ясна отговорност. В момента има групова безнаказаност. Тук има предпочитание на група партийни дейци да са безконечни под някаква форма. Целта им е да вземат участие и да могат да се облагодетелстват от това, което дава като опция властта. България през 30-те години по царско време е изпадала в обстановката, в която е в този момент страната след ГЕРБ - къси парламенти, промяна на държавни управления и политическа невъзможност. Тогава военните вършат прелом, не разрешават политическите партии и страната се възстановява. Но това не е демократично. Много по-добрият вид е в случай че хората преценяват да има президентска република.

Само ще ви кажа, че Бойко Борисов нямаше да ръководи толкоз дълго в случай че беше България с президентска форма на ръководство, тъй като по негово ръководство имаше един негов президент - Плевнелиев, и един, който не е негов ", добави Йорданов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР