Торовият завод сега е в годишния си планов ремонт на

...
Торовият завод сега е в годишния си планов ремонт на
Коментари Харесай

"Неохим" предупреди за риск от масово съкращение на работници

Торовият цех в този момент е в годишния си планов ремонт на мощности

За заплаха от предприемане на съкращения на служащи поради неизясненост по кое време ще може да рестартира производството на амоняк предизвести торовият цех " Неохим ". Новината е притеснителна и за селскостопанските производители, които разчитат на сдружението за обезпечаване на торове за есенното поддържане на площите. От компанията показват като причина за обстановката обострения проблем с цената на природния газ и високите разноски за квоти въглероден диоксид. Въпреки това " Неохим " извършва капиталова стратегия за над 7 млн. лева и сега организира годишен планов ремонт на мощностите.

В подготовка за новия сезон

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изпълнението на дейностите по годишния планов ремонт върви по одобрените периоди, като пускът на мощностите за произвеждане на минерални торове е плануван за втората половина на септември, излиза наяве от известие на сдружението пред вложителите на фондовата борса.

Рестартирането на инсталацията за произвеждане на амоняк, обаче, има риск да бъде отсрочен за неустановен интервал от време. Причината е обстановката, обвързвана с цената на природния газ, показват от сдружението. " В момента българските индустриални консуматори заплащат за естествения запас една от най-високите стойности в Европейския съюз. " Неохим " АД е вторият по величина, след " Топлофикация София ", потребител на природен газ в България. Съответно огромна част от разноските на сдружението са ориентирани към това перо ", изясняват от сдружението в известие до вложителите. От там прибавят, че се надяват, че договарянията сред " Булгаргаз " и " Газпром " ще доведат до намаление цената на природния газ за индустриалните консуматори в България. Това би дало опция на " Неохим " АД да бъде конкурентоспособен на пазара.

Друг значителен проблем, пред който е изправено сдружението, са възходящите цени на квотите за въглеродни излъчвания, показват от предприятието. Торовият производител заплаща по над 25 евро за звук, като при производството на всеки звук амоняк, който е нужен за изработката на минерални торове, се емитират по 2 тона въглеродни излъчвания. Миналата година компанията заплати над 15 млн. лв. по това перо, осведомят от там.

Заради тези две независещи от сдружението условия рестартирането на индустриалните мощности за амоняк е под въпрос във времето, като има риск това да наложи всеобщи съкращения на личен състав. От управлението на " Неохим " твърдят, че макар усложненията, ще изпълнят уговорките си към клиентите, предплатили избрани количества амониев нитрат " Неоферт " за есенното торене.

Новата мощ

Въпреки терзанията, от сдружението извършват капиталова стратегия за 7 млн. лева Най-ресурсоемко е построяването на покрита повърхност за краткотрайно предпазване на химически артикули и минерални торове. Тя ще се простира върху 10 хиляди квадратни метра повърхност, а вместимостта й да бъде над 23 хиляди тона. Съоръжението ще коства към 5 млн. лв. и се построява върху личен терен, намиращ се на територията на торовия производител.

По проект строителните действия ще продължат най-много 350 календарни дни, а когато бъде въведено в употреба, съобъжението ще разреши на " Неохим " да складира по-големи количества минерални торове. Това ще даде опция на компанията да бъде по-гъвкава на пазара, като предложи на своите клиенти услугата да съхранява към този момент закупената от тях продукция за избран интервал от време.
КАПИ i НЕОХИМ АД Собствен капитал 91,6 Печалба -19,2 Активи 136,2 Пасиви 44,5 Брой заети 980 Приходи 232,9 Пълен профил › Данните в профилите са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Към полугодието на тази година " Неохим " регистрира 173.6 млн. лева доходи от активността, което е растеж с повече от 40% по отношение на същия интервал на миналата година, и облага от 1.3 млн. лева

Преди три години като огромен акционер в предприятието с малко над 20% от капитала влезе австрийската Borealis, която е стратегически състезател на европейския пазар на торове. Тя държи каузи косвено посредством дъщерното й " Феборан ". Акционери с по над 24% са " Еко Тех " и " Евро Ферт ", а вложения в сдружението имат пенсионни фондове на " Съгласие ", " Алианц " и " ЦКБ Сила ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР