Тормозят ли ви кожни обриви, отпадналост и нарушен сън? Това

...
Тормозят ли ви кожни обриви, отпадналост и нарушен сън? Това
Коментари Харесай

3 храни, които подсилват черния дроб

Тормозят ли ви кожни обриви, изнемощялост и нарушен сън? Това са единствено няколко от признаците на отслабена функционалност на черния дроб – положение, което визира възходящ брой хора. Възможно е да подпомогнем черния си дроб, като променим метода си на живот и прибавим следните храни към диетата си…

Черният дроб е основен за голям брой метаболитни функционалности в тялото и работи безспирно, с цел да преработва токсините, на които сме изложени всекидневно. Когато е претрупан в резултат на погрешно хранене, стрес и излагане на тежки метали и химикали в бита, това се отразява на здравето на кожата, енергичността ни, качеството на съня и хормоналния баланс. Според статистика от 2018 година, чернодробната стеатозна болест визира почти 20% от международното население, като измежду засегнатите от диабет вид 2 честотата е 40-70%, а измежду страдащите от болестно затлъстяване –до 90%.

Замърсеният въздух, препаратите и медикаментите, които одобряваме, както и стресиращото всекидневие способстват за обременяването на черния дроб, само че доста от тези фактори са отвън нашия надзор. Храната, въпреки това, е широкодостъпен метод да се погрижим за черния дроб: 

 вода, лимони

Първата фаза на чернодробната детоксикация включва окислението на токсините, което предизвиква оксидативен стрес. Витамин C и лимонeната киселина, съдържащи се в лимоните, защищават черния дроб от окислителните вреди и действието на свободните радикали. Пиенето на гладно на чаша топла вода със сок от лимон утринно време има потребно влияние, защото ниското pH и горчивия усет подтикват жлъчния поток.

 зеленчуци

Цвеклото съдържа антиоксиданти наречени беталаини, които защищават от оксидативен стрес. Червеният зарзават съдържа бетаин, който усилва секрецията на жлъчката и по този начин подкрепя детоксикацията, защото продуктите на чернодробната преправка на отрови се освобождават посредством жлъчния сок. Бетаинът служи като донор на метилови групи, които се прикачват към токсините във втората фаза на чернодробната детоксикация. 

 нахут

Нахутът съдържа фибри, които се свързват с жлъчните сокове и ги извеждат от тялото. Това предотвратява резорбцията на съдържащите се в тях отрови и подтиква производството на нова жлъчка. Нахутът e богат на сяра –макроелемент, който е нужен за построяването на аминокиселини като таурин, участващи във втората фаза на детоксикацията на черния дроб, както и на най-важния антиоксидант в тялото –глутатион. Нахутът дава и холин – витамин от групата Б, който предотвратява натрупването на лой в черния дроб. 

Автор: Патриция Романска 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР