Тормозът над независимите гласове ескалира, за да бъдат сплашени и

...
Тормозът над независимите гласове ескалира, за да бъдат сплашени и
Коментари Харесай

Доклад за медиите в България: Тормозът над независимите гласове ескалира

" Тормозът над самостоятелните гласове ескалира, с цел да бъдат сплашени и спрени се употребяват най-често акции, които да опетнят репутацията им, както и напън от правосъдната власт ".

Това се показва за България в годишния отчет за заканите за свободата на медиите, направен от партньорските организации към платформата на Съвета на Европа за поощряване отбраната на публицистиката и сигурността на публицистите.

" През последните няколко години в България се следи утежняване на работната среда за публицистите, заради поради поляризиращия се темперамент на публичния спор, откритата неприязън на политиците на власт и непрекъснатите офанзиви върху самостоятелните медии посредством административно и правосъдно гонене, както и физически закани ", написа още в отчета.

Също като в годишния отчет за медийната независимост на интернационалната организация " Репортери без граници ", и тук е отделено внимание на депутата от Движение за права и свободи и медиен магнат Делян Пеевски, само че без да е посочено името му. " Основен дял от разпространяването на вестници в страната е под контрола на един конгломерат, благосъстоятелност на политик ", показват сътрудниците към платформата на Съвета на Европа, в който написа още, че собствеността на медиите е непрозрачна, а пазарът се завладява от олигарси, които употребяват медийната си мощ за практикуване на политическо въздействие и офанзиви против противници и критици.

Посочени са и няколко съответни образеца за проблемите в българската медийна среда. Един от тях е решението на Нова телевизия да се освободи от публицистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. " Трима проверяващи публицисти бяха принудени да подадат оставка от Нова телевизия, откакто каналът е добит от олигарх, непосредствен до държавно управление ", написа в отчета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР